Värt att veta om deodoranter

Värt att veta om deodoranter

Deodoranter är helt enkelt en del av våra liv - mestadels utan att ifrågasättas. Det viktigaste är att inte lukta starkt! Men varför behöver vi alls en deodorant? Hur fungerar det? Är en naturlig deodorant effektiv? Vad finns det för alternativ och vad är antiperspiranter? Det här är några av de frågor som vi kommer att ta upp i det gär inlägget.

Varför svettar du?

Spiration är en helt naturlig process i kroppen för att reglera kroppstemperaturen och skydda mot överhettning - som kroppens eget luftkonditioneringssystem. Det är viktigt och hälsosamt. Värme, stress, ansträngning, rädsla eller feber kan också sätta igång denna process och orsaka svettpärlor på huden. Vad många inte vet är att färsk svett är helt luktfri. Det är bara sönderdelningen av bakterier som orsakar den obehagliga lukten.

Deodorant eller antiperspirant?

När det gäller att förhindra att de luktframkallande bakterierna gör sitt jobb och därmed motverkar obehaglig svettlukt är en deodorant det rätta valet. Antiperspiranter finns bara i konventionell kosmetika eftersom de innehåller syntetiska aluminiumsalter som smalnar eller till och med stänger porerna för att helt förhindra den naturliga svettprocessen i några timmar eller mer. Oroa dig inte, dessa ingredienser används inte i naturlig kosmetika!

Hur fungerar en deodorant?

Organiska deodoranter kan förhindra överdriven svettning och förhindra lukt. En bra deodorant kan garantera detta under lång tid. Det är viktigt att en deodorant endast används på ren, frisk och torr hud. Det finns många naturliga aktiva ingredienser i naturlig kosmetika som kan hålla oss torra och doftande:

Alun: I INCI som kaliumalum är det ett naturligt salt som förhindrar överdriven svett och används i så kallade kristalldeodoranter.

Soda: Natriumbikarbonat kan inte bara användas för bakning och i hushållet. Faktum är att den är extremt effektiv när det gäller att neutralisera syror tack vare dess grundläggande egenskaper. Det förhindrar lukt och har en bestående effekt. Soda används mest i fasta deodorantpinnar eller i deodorantkrämer. Men känslig hud kan reagera med klåda eller rodnad. Men det finns alternativ för detta också, och natriumfria känsliga deodoranter som Acorelle Soft Deodorant Stick rekommenderas.

Eteriska oljor: De kan hämma reproduktionen av luktframkallande bakterier och därmed motverka lukten av svett. Lavendel, palmarosa, tea tree, salvia eller cypress är särskilt effektiva, men pepparmynta och citrusoljor är också populära eftersom de ger en fräsch doft, som i deodoranten för män HOMME deodorant spray från Florame. Eteriska oljor används mest i alkohol upplöst och utspätt med en hydrosol.

Växtvatten: Dessa kallas också hydrolater och är perfekta ingredienser för en deodorant. Särskilt sammandragande är trollhasselvatten och de används ofta. Men tea tree eller pepparmynta vatten är också populära.

Stärkelse: Används mest i form av majs eller potatisstärkelse, det hjälper till att absorbera fukt och håller armhålorna torra.

Kiselgur: Även känd som kiselgur, den består till stor del av skalen av fossila kiselalger och är därför särskilt rik på kisel, magnesium, kalcium och andra mineraler och är pefekt för känsliga hudtyper. Tack vare sin speciella, mikroporösa struktur kan den snabbt absorbera fukt och därmed neutralisera kroppslukt.

Dessa var några exemplariska ingredienser, eftersom organiska deodoranter också innehåller särskilt vårdande ingredienser som ger näring åt den känsliga underarmshuden och håller den smidig eller säkerställer en särskilt trevlig konsistens.

Deodoranter finns också i en mängd olika former: oavsett klassisk roll-on, spray, stick eller kräm, du kan välja vad som är bäst för dig själv eller prova det. Alla föredrar något annorlunda. Dessutom bör särskilda omständigheter som graviditet eller amning beaktas när det gäller deodoranten. Under denna tid bör man i allmänhet uppmärksamma vad som kommer i kontakt med huden - vårt största organ. Särskilt farliga ämnen som aluminium, parabener eller propylenglykol bör undvikas.
Vid amning gäller följande: så få dofter som möjligt, eftersom de kan irritera barnets näsa - och deras luktsinne är särskilt utsatt. För detta rekommenderar vi "amningsvänliga" deodoranter som tillgodoser önskan om säkerhet och friskhet trots hormonella berg-och dalbana. En idé för detta skulle vara den otorkade deodoranten Aloe Vera från Florame .

Slutligen några tips:

  • Deodoranter ska inte användas på sprucken, irriterad eller skadad hud!
  • Fastare deodorantpinnar med bakpulver är ofta lättare att applicera på fuktig hud, medan alla andra deodoranter ska användas på torr hud.
  • Krämdeodoranter sprids över huden med fingrarna.
  • Vi är alla individer - med en deodoranten varar i timmar, en annan måste använda den igen efter några timmar. Det är bara naturligt och okej.