Urtekram - naturlig sedan snart 50 år.

Urtekram - naturlig sedan snart 50 år.

Den här veckan tittar vi närmare på det danska varumärket Urtekram, som i nästan ett halvt sekel, har engagerat sig i hållbarhet. Läs mer här.

URTEKRAM: namnet säger allt

URTEKRAM talar för sig. URTE är det danska ordet för örter och är representativt för de många växtbaserade ingredienser som används i produkterna. KRAM syftar på företagets ursprung som en liten hälsokostbutik i Köpenhamn, men betyder också "kram" på danska. För företaget representerar detta naturens kärleksfulla famn, men också den famn som produkterna erbjuder alla som använder dem.

Topp naturkosmetika i nästan 50 år

Framgångssagan för URTEKRAM började 1972. Det året grundades den så kallade "Urtekræmmer" i Köpenhamn. Det var en sorts hälsokostbutik där den ekologiska idén, inklusive hållbarhet, ekologiskt och rättvis handel, var mycket viktig. Det var extremt innovativt för den tiden, eftersom det inte var många som sysslade med dessa saker.

Men snart följde framgången och konceptet bekräftades. Efterfrågan blev snart så stor att en separat produktionsplats blev nödvändig. 1989 flyttade företaget därför till danska Nordjylland, där företaget URTEKRAM finns än idag.

I Skandinavien är URTEKRAM nu en av de mest kända tillverkarna av kryddor, mat och personlig hygien. Idag producerar cirka 140 anställda varumärkets hår-, hud- och tandvårdsprodukter.

Naturkosmetika från URTEKRAM

Urtekrams kosmetika och kroppsvårdsprodukter kännetecknas av sin extremt höga kvalitet. Dessutom utvecklas produkterna ständigt vidare eftersom de är övertygade om att ekologiskt är rätt sätt.

Alla URTEKRAM kosmetiska produkter är certifierade av Vegan Society och är därför garanterade fria från animaliska ingredienser som t. ex. bivax. Dessutom finns en av kosmetikabranschens strängaste ekologiska certifieringar, COSMOS ORGANIC-standarden från Ecocert. Denna standard föreskriver att minst 98 % av ingredienserna måste vara av naturligt ursprung. URTEKRAM överskrider dock ofta denna standard och lyckas i många produkter till och med säkerställa att 100 % av ingredienserna är av naturligt ursprung. Detta säkerställer t. ex. en enkel och ofarlig nedbrytbarhet av produkterna.

På grund av de strikta, självpåtagna riktlinjerna är naturligtvis produkterna också fria från:

  • parabener
  • silikoner
  • mineralolja
  • syntetiska färger, dofter och konserveringsmedel

Under produktionen lägger URTEKRAM stor vikt vid att behandla miljö, människor och natur med respekt.

Hållbara förpackningar med bioplast

Utöver de naturliga, hållbara ingredienserna erbjuder URTEKRAM även ett alternativ till konventionella förpackningar sedan en tid tillbaka. Förpackningarna för 85 % av sortimentet består nu av växtbaserade råvaror.

Detta är avfall som uppstår vid vidareförädling av sockerrör. Detta avfall som annars inte längre används blir basen för växtbaserad plast via olika bearbetningsvägar. Detta kan enkelt återvinnas via sopsorteringen.

Att använda denna växtbaserade plast skyddar klimatet och miljön eftersom det finns en omvänd växthuseffekt så att säga. Varje ton sockerrör absorberar cirka två ton CO2 från atmosfären. Eftersom det dessutom är en restprodukt som förädlas vidare är det ingen påverkan på livsmedelsproduktionen heller. URTEKRAM arbetar hårt med att förändra hela sortimentets förpackning.

Här hittar du vårt stora utbud av URTEKRAM-produkter som vi lagerför i Ecco Verde onlineshop.