Natursvampar: vårdar huden naturligt

Natursvampar: vårdar huden naturligt

Riktiga naturliga svampar från havet erbjuder ett antal fördelar jämfört med plastsvampar. Men vad är egentligen en naturlig svamp?

Uppfödd i havet

Natursvampar är gjorda av elastiska och absorberande skelett från olika havsdjur, som t.ex B. Spongia officinalis. Man tror att dessa naturliga svampar har varit kända redan innan antiken. Åtminstone finns det rapporter om badsvampar i olika gamla texter som har överlevt till denna dag.

De flesta svampar av denna art är mycket lika koraller. Efter att ha drabbats av sjukdomar på 1940- och 1950-talen har svampbäddarna i haven mer än återhämtat sig. Svamparna föds upp där på cirka 40 meters djup. Så du kan använda dem utan dåligt samvete, eftersom de växer ut igen och beståndet är säkrat. Till skillnad från plastsvampar utgör natursvampar ingen extra belastning på miljön, de är helt naturliga och därför naturligt nedbrytbara.

Olika kvaliteter

Det finns olika typer av svampar. De bästa badsvamparna kommer från Medelhavet, dessa är oftast lite dyrare. Bra kvalitet finns även hos svamparna från Sydhavet och Karibien. (Obs: natursvampar som har låg kvalitet är spröda.)

Hudvårdande egenskaper

När du håller i en natursvamp för första gången kommer du först förvånad över hur fast den är. Natursvampar är nämligen fastare än de som är gjorda av petroleumprodukter. Ändå - eller kanske på grund av detta - har dessa svampar också hudvårdande egenskaper. De ger en naturlig peeling-effekt, som avlägsnar döda eller förhårdnade hudceller försiktigt. Vid regelbunden användning förfinas hyn och huden blir mjukare och ömtåligare. Dessutom stimuleras blodcirkulationen, vilket kan verka uppstramande.

Natursvampar kan också användas i ansiktet. Här bör man vara lite försiktig. Om huden i ansiktet är röd och inflammerad ska svampen inte användas.

Vad ska man göra om svampen blir skör?

Natursvampar är en ren naturprodukt. Det är därför de också förändras med tiden, de blir gråa och spröda. Men det finns en lösning. Du lägger helt enkelt en sådan svamp i saltlake (125 g salt per liter vatten) i 24 timmar. Eftersom naturliga svampar kommer från havet är saltvatten bra för svampen. Svampen kommer känna sig lite som hemma. Sedan sköljs den ur ordentligt. För att svampen ska återfå sin ursprungliga gula färg kan du lägga den i en vinägerlösning (4 matskedar vinäger i en liter vatten). Varning: du får inte göra detta för ofta. Syrorna i ättikan angripa svampen och skada den. Tänk alltid på att skölja svampen grundligt efteråt. Detta är det enda sättet att få bort resterna ur svampen. Låt den sedan torka helt. (Detta är också viktigt för dagligt bruk. Om svampen är ständigt blöt kan bakterier uppstå och föröka sig.)

Gör aldrig rent svampen i mikrovågsugnen. Det finns risk att den tar eld. Det är bättre att tvätta det i tvättmaskinen i max 30 grader.

Här hittar du vårt urval av naturliga badsvampar från olika internationella toppmärken