Bli av med sminkfläckar utan att tvätta

Bli av med sminkfläckar utan att tvätta

Sminkfläckar är förargeligt och irriterande. Men oroa dig inte, det finns sätt att bli av med dem - även utan att tvätta.

Tyvärr händer det emellanåt att vi hittar sminkfläckar på våra kläder. Anledningarna är många, men spelar ingen roll. Fläckan finns nu där; hur kan jag få bort den? Här är några tips för att bli av med fläckarna - även utan tvättmaskin.

Stärkelse och bakpulver

De flesta kosmetika består av fett och färg, vilket gör att vi måste ta bort båda. Det är viktigt att agera snabbt, eftersom fett sprider sig snabbt. Därför bör du först försöka dutta bort så mycket smink som möjligt med en absorberande trasa. För att binda resterande fett, strö matstärkelse på fläcken, pressa stärkelsen lätt och låt det verka i några minuter.

Sedan tar vi bort stärkelsen och fuktar fläcken. Därefter strör vi på bakpulver och låter det verka för att ta bort färgen. Upprepa det sista steget tills färgen är borta.

För vita kläder

Med rätt medel bör sminkfläckar inte heller vara ett problem även vid vita kläder. För detta bör du först ta bort fettet med en absorberande trasa så långt som möjligt. Så fort fläcken har torkat, tar du gallsåpa, fuktar den och gnider in fläcken med den. Tvålen tar inte bara bort färgen, utan även resterande fett.

Isbitar

Flytande foundation, brun-utan-sol eller concealer "skrapar" man bäst bort innan de torkar. Ta sedan en isbit och gnugga fläcken i cirkulära rörelser. Dutta av med en pappersduk emellanåt. Upprepa processen tills du fått ut färgen från tyget.

Nylonstrumpbyxor

Med en gammal strumpbyxa kan du ta bort puder såsom foundation, rouge eller ögonskugga. För detta tar du en strumpbyxa som du inte längre använder. Avlägsna först överflödigt pulver från kläderna. För detta använder du antingen en hårtork (kall luft) eller dina egna lungor. Därefter drar du med strumpbyxan över fläcken och borstar bort den. Strumpbyxorna absorberar färgpigmenten. Lägg in dem en gång i tvättmaskinen och du kan använda den igen för nästa fläck.

Bröd

Om det går väldigt snabbt kan bröd hjälpa till vid läppstifts- eller foundationfläckar. För detta tar vi en bit bröd eller rostat bröd och gnider det försiktigt över fläcken. Detta fungerar mycket bra, särskilt vid mörka kläder. Fläcken försvinner inte helt, men det är en bra metod om du verkligen inte har tid.

Rengöringsservetter

OBS: Innan du använder rengöringsservetter, bör du alltid testa dem först på ett diskret ställe för att se hur kemikalierna i servetterna reagerar med tyget. Om ingenting händer kan du försöka börja komma åt fläcken med servetten i cirkulära rörelser. Det är bäst att börja vid kanten och långsamt jobba in mot mitten.

Om det mesta av fläcken försvinner, skölj tyget med rent kallt vatten. Därefter torkar du fläcken genom att dutta med en pappershandduk.