De potenta, hudvårdande egenskaperna hos nattljus för mogen hud

De potenta, hudvårdande egenskaperna hos nattljus för mogen hud

Nattljus - en växt uppskattad av indianer - har ett talande namn. När solen är på väg att gå ner och skymningens mjuka mörker sakta täcker landet är det dags för nattljusen att vakna till liv. Den öppnar sig alltid efter mörkrets inbrott, men då rekord snabbt (det tar bara några minuter). Växten gör detta genom att extremt accelerera sin ämnesomsättning, vilket gör att vi människor verkligen kan se hur den blommar.

Nattljusblommorna är gula, stora och vackra. På grund av sin starka färg lyser de nästan i mörkret tills de bleknar igen senast vid middagstid nästa dag. Så nattljusblomman blommar från slutet av den ena dagen till mitten av den andra.

Ursprung

Den vanliga nattljusen kommer ursprungligen från Nordamerika. Den har alltid använts och värderats av indianerna som en matväxt, men också som en medicinalväxt. Omkring 1620 introducerades de första nattljusväxterna till Europa som prydnadsväxter. Arten spred sig sedan mycket snabbt, eftersom den även åts som salladsväxt. Idag är den så vanlig i Europa att många människor anser att den är en inhemsk art.

Hudvårdande egenskaper

Nattljusets hudvårdande egenskaper upptäcktes senare i Europa. Det som gör denna växt så unik är dess oljeproduktionsprocess. Denna är mycket likt lipidmetabolismen hos människornas hud. Frönas olja innehåller mycket fleromättade fettsyror (inklusive t.ex. linolensyra), som också är viktiga i epidermis, hudens översta lager. Dessa fettsyror bildar byggstenarna som utgör cellmembranet. De ger ett betydande bidrag till bildandet och underhållet av hudbarriären. Nattljusolja skyddar därmed mot fuktförlust och stödjer den naturliga hudbarriären. Oljan lugnar grova hudområden och främjar hudförnyelse.

Särskilt bra för mogen hud

Kroppens största organ, vår hud, utsätts ständigt för negativ och skadlig miljöpåverkan. Nu kan man säga att det trots allt är hudens funktion, den skyddar oss mot allt det trots allt – och det kunde man inte riktigt argumentera mot. Detta betyder dock inte att vår hud klarar dessa negativa influenser oskadd. Detta syns bäst i de ökande förändringarna i vår hud ju äldre vi blir. Ju äldre någon blir, desto mer minskar hudens metaboliska kapacitet. Den kan inte längre regenerera lika snabbt och tappar alltmer sin motståndskraft.

Det finns även hormonella förändringar – och som vi alla vet från puberteten kan dessa ha en enorm inverkan på hyn. De förändrade hormonerna gör huden tunnare, vilket gör den utsatt för uttorkning. Dessutom minskar bildningen av kollagen och elastin, så huden tappar sin spänst och elasticitet.

Konsekvensen av alla dessa förändringar är alltför välkänd: rynkor uppstår som ändrar ansiktets konturer. Det är här nattljusolja kan hjälpa. Dess uppstramande och vitaliserande egenskaper bromsar dessa processer.

Det finns nu många produkter som specifikt stödjer huden med hjälp av jnattljusolja. Som ger näring och vårdar den och på så sätt bibehåller dess lyster.

Hos Ecco Verde hittar du ett stort utbud av olika vårdprodukter med nattljusolja. Först och främst finns det de rena oljorna, både för ansiktet och för kroppen. Du hittar även här ett urval av produkter som har nattljusolja som huvudingrediens och som är speciellt framtagna för vård av mogen hud.