Vad du bör veta om solskydd

Vad du bör veta om solskydd

Här kan du ta reda på allt du behöver veta om naturligt kosmetiskt solskydd. Rätt applicering med mera...

Solskyddsfaktor 20, 30 eller ännu hellre 50? Behöver jag UVA- eller UVB-skydd eller båda? Hur ofta måste jag applicera krämen och hur mycket kräm ska jag använda?

Ämnet solskydd är komplext och väcker många frågor. Inte konstigt, eftersom det är oerhört viktigt att skydda sig ordentligt från solen. Ingen vill trots allt få hudcancer. De vanligaste frågorna besvaras här.

Varför är solskydd viktigt?

Solen är något underbart, den ger oss värme och energi, lyser upp vårt humör. Men strålarna är också farliga. Två typer av ultraviolett strålning, UVA och UVB, kan skada vår hud. UVA-strålning tränger in i dermis och är därför ansvarig för hudåldrande. Det är därför solkrämer med UVA-skydd är bland de bästa anti-aging produkterna som finns. Även om UVB-strålning bara når epidermis, orsakar dem solbränna.

Fungerar solskyddsmedel mot UVA- och UVB-strålning?

Bra solskyddsmedel skyddar mot båda typerna av strålning. Inom EU är det lagstadgat att UVA-skyddet står för minst en tredjedel av UVB-skyddet. Leta efter en symbolen med en liten rund cirkel där det står UVA på förpackningen.

Du bör endast använda solskyddsprodukter som skyddar mot UVA och UVB.

Vilka typer av solskydd finns det?

Det finns olika typer av solskyddsfilter: de vanligaste är kemiska och mineraliska. Kemiska filter absorberas av huden. De absorberar sedan UV-strålning och omvandlar den till värme. Denna typ av solskydd är inte tillåten i naturkosmetik eftersom kemiska filter främjar att koraller dör i havet och de misstänks även för att utlösa allergier.

Mineralfilter bildar ett skyddande lager på huden där de reflekterar solljus. Tidigare lämnade produkter som använde dessa filter alltid en vitaktig hinna på huden. Idag finns det dock många produkter med mineralfilter där detta inte längre är fallet. Vissa mineralfilter innehåller nanopartiklar, som ofta får kritik. Återigen, en närmare titt på förpackningen är bra, eftersom nanopartiklar måste deklareras.

Hur länge kan jag vara ute i solen med solskyddsmedel på?

Det beror helt på din individuella hudtyp och produktens egen skyddstid. Personer med en ljus hy kan vistas i den gassande solen i cirka 10 minuter, med en medium hudtyp ökar denna tid till cirka 15 minuter och med en mörk hudtyp till 20 minuter.

Multiplicera nu helt enkelt detta tal med solskyddsfaktorn som du använder. Om du har en medium hudtyp är du skyddad från solen i cirka fem timmar om du använder en produkt med solskyddsfaktor 20. (20*15=300 minuter. 300 minuter = 5 timmea.)

Beroende på hur mycket du svettas, om du badar och hur mycket kräm som går förlorad genom friktion, kommer denna tid att minska. Så använd solskyddsmedel regelbundet.

Skyddar ett solskydd helt mot UVA- och UVB-strålning?

Nej, solkrämer blockerar skadlig strålning i mycket stor utsträckning, men inte helt. En SPF på 15 ger skydd mot cirka 94% av UVB-strålar, med SPF 30 är du skyddad från 97% och med SPF 50 är du skyddad från 98%. Upprepad applicering ökar inte den skyddande effekten. Men det är ändå viktigt för att bibehålla skyddet.

Hur mycket solskydd ska du använda?

För att uppnå full solskyddsfaktor måste du applicera en anständig mängd. 2 mg kräm per kvadratcentimeter hud krävs. Det betyder att du behöver mer än 30 ml för hela kroppen. Eftersom väldigt få smetar in sig så tjockt får man räkna med en minskad skyddseffekt. En tumregel för ansiktet är att använda cirka ⅓ tesked eller en fingerlängd. Då är du väl skyddad.

Vilken solskyddsfaktor är vettig?

Den optimala nivån på solskyddsfaktorn beror på flera faktorer. Detta inkluderar

  • hudtypen
  • var du befinner dig
  • tid på dygnet
  • hur länge du är ute i solen

I vardagen borde de flesta klara sig bra med en väl applicerad SPF på 15-20. Om du har ljus hy eller ju längre söderut du kommer bör minst en SPF på 30 användas. Naturligtvis kan du alltid använda en högre SPF.

Hur kan jag annars skydda mig från solen?

Det bästa skyddet, förutom en bra solkräm, är långärmade kläder. Det kan bli ganska varmt, men det fungerar utmärkt. Dessutom ska du aldrig vara utan en hatt (t.ex. solhatt) och solglasögon. Stanna i skuggan mellan 11:00 och 15:00 och undvik direkt solljus. Att ha en antioxidantrik kost är ett plus.

Vilka typer av solskydd erbjuder naturkosmetik?

Det har hänt mycket här de senaste åren. Urvalet av naturliga kosmetiska solskydds- och vårdprodukter är nu mycket stort. Förutom klassiska solkrämer finns det även sprayer, fluider, geler, oljor och mjölk. Kort sagt: det finns något för alla.

Här hittar du vårt breda utbud av solvårds- och solskyddsprodukter från många internationella topptillverkare inom naturkosmetika.