Maca – roten som vårdar huden

Maca – roten som vårdar huden

Maca, eller Lepidium meyenii, är en rot som växer i Sydamerika, närmare bestämt i Anderna i Peru på en höjd av 3 500 till 4 500 meter. Namnet "Maca" kommer från två ord på det inhemska språket quechua. "Ma betyder "odlad i bergen" och "ca" betyder "mat som stärker".

Växten tillhör släktet krasse i familjen korsblommiga och är således nära besläktad med trädgårdskrasse och i stor utsträckning broccoli eller kål. Eftersom växten växer på så hög höjd utsätts den också för extrema väderförhållanden. Kraftiga temperaturfluktuationer, konstant starka vindar och intensiv UV-strålning kännetecknar denna höjd. Det är därför en extremt robust växt med hög motståndskraft.

Maca har använts av inhemska peruanska stammar i cirka två tusen år för att öka energi och uthållighet. Maca stärker inte bara, det är också bra för vår hud. Maca har visat sig öka hudens lyster och öka dess strålglans. Maca har också omstruktureringseffekter. Det betyder inget mindre än att växten minskar uppkomsten av rynkor och stimulerar cellförnyelsen, vilket gör den till en perfekt ingrediens för att vårda mogen, torr eller trött hud.

Denna peruanska växt stödjer huden att åldras på ett graciöst sätt - så att den fortfarande ser bra ut efter många år och på ett helt naturligt sätt.

Även utmärkt som mat

Macaroten är inte bara bra för huden, den kan också ätas. I Sydamerika äts rötterna råa, kokta eller torkade. Rötterna har högt näringsvärde och vissa stimulerande egenskaper. Maca är rik på protein, komplexa kolhydrater, fibrer, olika vitaminer, fosfor, järn och koppar. Dessutom innehåller knölarna många sekundära växtämnen.

Det enklaste sättet att konsumera Maca är som ett pulver. Macapulver har en nötig, lätt jordig smak och är perfekt till smoothies, juicer, som ingrediens i müslis och till bakverk eller energibarer. Om du skulle vilja prova Maca, här är ett enkelt smoothie-recept för dig.

Maca Super Smoothie

Ingredienser

  • 250 ml växtmjölk (mandel-, soja- eller havremjölk)
  • 2 stora bananer (frysta om så önskas)
  • 1 msk macapulver
  • 1 msk jordnötssmör
  • 1 vaniljstång

Tillagning

  • Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fruktköttet.
  • Lägg fruktköttet i en mixer tillsammans med resten av ingredienserna.
  • Mixa tills vätskan har en slät konsistens.
  • Njut.