3 skäl till varför du bör använda naturkosmetika

3 skäl till varför du bör använda naturkosmetika

De flesta använder kosmetiska produkter dagligen, oavsett om det är ett rakvatten för män eller en ansiktskräm för kvinnor, eller bara klassiska sminkprodukter.

Men vet du vilka ingredienser som finns i de produkterna som du använder varje dag och som din kropp absorberar? Konventionella kosmetiska produkter innehåller ofta ämnen som kan orsaka problem. Dessa inkluderar silikoner, parabener, mikroplaster och dofter, för att bara nämna några. Inget av dessa ämnen är akut livshotande, men miljön och människor kan drabbas på lång sikt. Alla dessa problematiska ingredienser finns inte i naturkosmetika, men låt oss ta en närmare titt.

1. Bättre för hälsan

Det finns en mängd olika kroppsvårds- och kosmetiska produkter. Från duschgeler och schampon till krämer och lotioner till deodoranter och smink. De flesta som håller en minst normal nivå av personlig hygien använder många olika produkter dagligen – och alla dessa produkter kan innehålla hälsoproblematiska ingredienser som kan passera genom huden och till och med ut i blodomloppet.

Klassiker bland dessa problematiska ingredienser är till exempel PEG, mineraloljor och parabener. De misstänks vara cancerframkallande.

Eftersom naturkosmetika inte innehåller dessa ämnen utsätter du dig inte för den risken när du använder produkter med ett naturkosmetikcertifikat.

2. Bättre för miljön

Du kanske har hört det i media: mikroplaster blir till ett större och större problem eftersom dessa små plastpartiklar kommer in överallt på grund av sin lilla storlek. Under tiden har mikroplaster även påvisats i grundvatten eller olika animaliska produkter som mjölk eller honung.

Mikroplast finns i många skrubbar och tandvårdsprodukter, även i glitter.

Det stora problemet är att avloppsreningsverken inte effektivt kan filtrera bort dessa små plastbitar. Så kommer de ut i naturliga vatten, d.v.s. i miljön. Detta är inte bara dåligt för djur och växter, för den mikroplast som hamnar i naturen hamnar på våra tallrikar – t.ex. B. som en oönskad ingrediens i en fiskrätt. (Fisk misstar ofta mikroplastpartiklar för mat.)

Det är förbjudet att använda mikroplaster i naturkosmetika. Du gör inte bara naturen en tjänst, utan även din hälsa på lång sikt.

3. Bra för hud och hår

Du kanske redan har upplevt att naturkosmetiska rengöringsprodukter (duschgel eller schampo) skummar mindre. Många känner sig då mindre rena, därför de byter tillbaka till konventionella produkter. Men det finns en anledning. Konventionella produkter innehåller många skummande kemiska ingredienser. Dessa ger ett bra lödder, men inte mycket annat. Faktum är att naturkosmetiska produkter ofta är skonsammare mot hud och hår, just på grund av de inte innehåller dessa ämnen. Det som skummar mycket brukar också torka ut mycket. Skummet tvättar även bort den sista biten av det skyddande fettlagret på vår hud, vilket kan irritera på lång sikt.

Slutsats

Naturkosmetika är bra för miljön och din egen hälsa. Eftersom marknaden har vuxit så snabbt världen över de senaste åren finns det nu ett brett utbud av produkter i alla prisklasser och för alla hudtyper. Dessutom blir naturkosmetika mer och mer lik konventionell kosmetika vad gäller konsistens, utseende och användning, men utan de negativa konsekvenser som redan nämnts.

Det är bara viktigt att du tar reda på exakt om ett märke faktiskt är naturkosmetika eller inte. Vi på Ecco Verde gör detta arbete åt dig. I vår butik hittar du bara märken och produkter som antingen har ett naturkosmetikcertifikat eller de som uppfyller kraven men som av olika anledningar ännu inte har ett certifikat. (Många små märken har till exempel helt enkelt ännu inte råd med de ofta dyra certifikaten.) Nästan naturkosmetika finns inte i vår butik!