Naturkosmetiska för kombinerad hy

Naturkosmetiska för kombinerad hy

Här visar vi dig vad du bör hålla utkik efter i individuella vårdprodukter om du har blandad hy.

Hur vet du om du har blandad hy?

Kombinerad hud kan kännas igen på att den har olika områden. Kombinerad hy har både feta och torra områden. De oljiga ställena tenderar att koncentreras vid T-zonen runt näsan, pannan och hakan, medan kinderna tenderar att vara torrare.

Eftersom kombinerad hud har olika krav beroende på de olika områdena är sökandet efter rätt produkter inte alltid lätt. Slutligen ska den balansera huden, men inte "över vårda" den. Här är en kort guide till olika vårdprodukter och vad du ska hålla utkik efter om du har blandad hy.

Rengöring

Högsta prioritet för en rengöring är "Inte för aggressiv". En mycket aggressiv rengöring skulle befria T-zonen från överflödig olja, men det skulle vara allvarligt irriterande för den torra huden.

Leta efter en bra rengöring som tar bort överflödig olja, smink och smuts men som fortfarande är skonsam. Det skulle vara idealt för kombinerad hud, så blir inte de torra hudområdena alltför irriterade.

Det finns även rengöringsmedel som ger huden fukt (t.ex. genom hyaluronsyra). Om du lider av extremt torra fläckar bör du överväga en sådan produkt.

Ansiktstoner

Bra ansiktsvatten återställer hudens pH. De ger också huden fukt och gör den slätare och jämnare.

Serum

Ett serum är bra för mycket torra hudområden eftersom det ger dem intensiv fukt.

Fuktkräm

Om du har blandad hy är det viktigt att välja en lätt fuktkräm som återfuktar huden med medelstyrka – alltså inte för mycket. I grund och botten behöver huden alltid fukt, även feta hudområden. Men överdriv inte i början. Med tiden kan du alltid prova olika produkter med olika nivåer av återfuktning. Dessutom ska krämen också skydda huden från miljöpåverkan.

En ansiktsolja kan även användas för mycket torr hud. Mer om det nedan.

Ansiktsolja

Eftersom huvudingrediensen i ansiktsolja är olja är den inte lämplig för feta hudområden. Den är dock optimal för de torra områdena i ansiktet. Använd därför bara ansiktsolja där och massera in den försiktigt. Det är bra om du väljer en olja med lätt konsistens.

Slutsats

Nu när du vet vad du ska hålla utkik efter med blandad hy. Kanske du undrar om dessa tips verkligen hjälper dig. Svaret är: möjligen. Alla är olika och så alla har sin egen hud med sina egna krav. Det som kan vara fantastiskt användbart för andra kan ha motsatt effekt på dig. Mottot är trial and error tills du hittar rätt produkt – och det finns en perfekt produkt för din hud. Du måste bara ha tålamod tills du hittar den.