Curly Girl ordlista

Curly Girl ordlista

Trolla fram de vackraste lockarna!

Plopping, Cast, Final Wash, no poo... Du har lockigt hår och hört talas om Curly Girl Method men vet inte var du ska börja? Vi är här för att förklara grunderna bakom tekniken, belysa hur du kommer igång, vilka produkter du ska använda och vad du ska undvika för att säkerställa att du behandlar dina lockar med den kärlek och omsorg som de behöver och förtjänar.

Lockarna boomar! Motsvarande vårdprodukter är sedan länge slutsålda i snabbköpet, sociala medier går heta och människor med lockigt hår tar selfies med de vackraste korkskruvslockarna eller med en gammal T-shirt virad runt huvudet. Ditt eget hår ser mer ut som ett kråkbo, även om du jobbar in kilovis av de bästa närande schampon och balsam i dina lockar, för att inte tala om stylingprodukter... Du önskar dig vackra lockar, men CG-metoden med all sin hype känns lite förvirrande... Det hela verkar ta minst hundra steg och det tar en evighet att få resultat. Du behöver också en engelsk ordbok för att ens komma igång. Du har fortfarande möjlighet att komma igång! Den här artikeln förklarar huvudpunkterna med denna metod. Det är inte för sent.

Final Wash

Är ditt hår torrt som en öken och skadat av hårtorkar och locktång? Får du bara lockar på ena sidan av håret och den andra sidan pekar åt alla håll? Om svaret är ja, lönar det sig definitivt att börja med CG-metoden. Du kan fortfarande rädda ditt hår och få vackra lockar eller åtminstone glänsande, friskt hår.

Det hela börjar med The Final Wash. Denna rengöring tar bort smuts och eventuella silikonrester som finns kvar i håret från andra vårdprodukter. Denna första, eller faktiskt sista, rengöring kan göras med ett sulfathaltigt schampo. Alla rester måste tas bort ordentligt från håret och schampon som innehåller sulfater är perfekta för detta. The Final Wash kan till och med göras med handtvål, så länge det uppfyller kriterierna. Produkten får inte innehålla varken silikon eller alkohol. Det viktigaste är att rengöra håret och hårbottnen. Om du någon gång bestämmer dig för att sluta använda den här metoden och gå tillbaka till din gamla rutin, bör du alltid göra en Final Wash. Efter the Final Wash ska alla vårdprodukter du använder vara sulfatfria, silikonfria och alkoholfria. När du har lärt känna CG-metoden bättre kan du fördjupa dig i ingrediensernas underbara värld (INCI) och specificera kriterierna ännu mer exakt. Men hur som helst, detta kommer att få dig igång.

Från och med nu kan du göra dig av med värme och hetta, det vill säga fön, locktång och varmvatten. Du kan även låsa in dina hårborstar och kammar. Allt du behöver för styling är dina fingrar, åtminstone i början. Däremot kan du använda en bred kam när du fördelar balsamet så att du kan reda ut håret.

Co-Wash

Från och med nu, närhelst ditt hår behöver en rengöring, kommer en Co-Wash in i bilden. Det innebär att hår och hårbotten tvättas noggrant med balsam. Detta bör dock inte vara vilken produkt som helst från snabbköpet. Balsamet måste också uppfylla kriterierna för CG-metoden. Den ska därför vara fri från sulfater, silikoner och alkohol och dessutom vara mycket återfuktande. Fördela balsamet generöst i håret, tvätta det längs hela längden, glöm inte din hårbotten, och skölj till sist med mycket vatten. Behöver ditt hår mer fukt kan du använda ett leave-in balsam som knådas in det när håret är blött. Det rekommenderas även att applicera en återfuktande hårinpackning en gång i veckan. Ett av metodens viktigaste nyckelord är fuktning. Håret behöver mycket fukt!

Stylingprodukter och Cast

Medan håret fortfarande är blött, fördela din stylingprodukt i ditt hår. Det här kan vara hemmagjord linfrögel, eller om du inte är särskilt bra på att laga mat, duger en köpt produkt, så länge den inte innehåller sulfater, silikoner eller alkohol. Fördela stylingprodukten i hela håret, från rot till topp. Vått hår kan baddas torrt med en bomulls T-shirt. Eller använd dig utav scrunching, där man kramar ut vattnet lätt med en bomulls T-shirt. Sedan kan du låta håret lufttorka naturligt eller använda en hårfön med diffuser. Varning: använd kall luft.
Efteråt kan håret bli hårt, detta kallas för cast och naturligtvis stannar inte håret så. Knåda håret med händerna så att stylingprodukten cast bryts. Det officiella namnet på den här tekniken är Scrunch out the crunch. Under denna skorpa av stylingprodukt finns lockar som är glänsande, mjukt och torkat. Naturliga oljor rekommenderas för få bort skorpan från ett cast. Jojobaolja är idealt för fint hår och arganolja för tjockt hår. Fördela lite olja på händerna och scruncha sedan castet. Stylingprodukten används här inte för att styla håret utan för att skydda det. Du behöver inte begränsa dig till bara en produkt. Du kan också använda flera stylingprodukter på en gång, som en vårdande lockkräm, stylingmousse eller hårgelé.

Plopping

Ett sätt att definiera lockarna och torka håret kallas plopping. Det våta håret, som stylingprodukten har fördelats i, baddas först torrt från överflödigt vatten med en t-shirt. Använd aldrig en frottéhandduk! Frotté gör håret pälsigt. Vira sedan t-shirten runt håret, inte som en turban, låt håret falla som i en säck, täck håret och fäst sedan t-shirten runt nacken. Ploppandet kan ta 5 till 30 minuter. Låt sedan håret antingen lufttorka eller föna det med en hårtork diffuser och kall luft. När håret är torrt kan cast uppstå. Knåda helt enkelt ut castet och du har vackert och mjukt hår.

Ananas

Bins håret till en lös hästsvans på huvudets högsta punkt innan du går och lägger dig. Denna hästsvans kallas en "ananas". Om ditt hår är uppbundet så högt som möjligt kommer det inte att gnuggas mot kudden och trassla sig. Använd alltid en mjuk hårsnodd, till exempel en donutformad. Snälla gå inte och lägg dig med blött hår.

Tänk på att den här metoden är som en diet: skadat hår kommer inte att repareras på en natt. Ge ditt hår tid. Och ge CG-metoden tid. Internet och sociala medier är fulla av bra tips. Det finns många grupper på Facebook där kan du bland annat få reda på rätt produktval.