Kost & akne: vad du kan göra

Kost & akne: vad du kan göra

Här tittar vi på de mest troliga teorierna kring akne och kost, och vad du kan göra för att förebygga akne.

Teori 1: Glykemisk belastning

Det glykemiska indexet (GI) är ett tal som ges till ett livsmedel för att återspegla dess effekt på en persons blodsockernivåer. Mat med högt GI inkluderar sockerhaltiga frukostflingor, vitt mjöl, kakor och godis.

Glycemic Load (GL) är baserad på portionsstorlekarna vi äter, vilket gör det till en bekväm förlängning av GI-vetenskapen till vårt dagliga liv.

Teorin är att livsmedel med hög GL smälts och absorberas snabbt, vilket leder till att blodsockernivån stiger. Detta aktiverar bukspottkörteln, vilket orsakar en akut ökning av insulin tillsammans med andra hormoner.

GL OCH AKNE FORSKNING

Detta verkar vara ett motsägelsefullt område där forskningsresultaten är motsatsen.

En studie bad 248 män och kvinnor i New York att fylla i en undersökning om hur ofta de äter vissa livsmedel och rapportera svårighetsgraden av sin akne. Resultaten visade att deltagare med måttlig till svår akne fick en signifikant högre glykemisk belastning från kosten och konsumerade mer socker.

Slumpmässiga, kontrollerade studier gjordes också på detta (den bästa forskningsmetoden).

Flera av dessa studier visade förbättringar av akne, hormonnivåer och talgproduktion efter en lätt GL-diet. En annan studie, å andra sidan, misslyckades med att visa ett samband mellan dessa. Så det behövs mer forskning.

Teori nr 2: mejeriprodukter

En annan teori tyder på att mjölk kan förvärra utvecklingen av akne. Det kan öka nivåerna av insulin och IGF-1 i blodet. Eftersom mjölk innehåller kolhydrater höjer den blodsocker- och insulinnivåerna som andra livsmedel med hög GL.

Intressant nog är mjölkens glykemiska belastning 3-6 gånger högre än förväntat, och endast en liten droppe tillsatt mjölk kan höja insulinsvaret från en måltid med lågt glykemiskt index till en hög GI-måltid. Det gäller både lätt- och standardmjölk men inte ost.

Mjölk kan också påverka akne på grund av dess relativt höga hormonnivåer. Att dricka stora mängder mjölk har visat sig öka nivåerna av IGF-1 i blodet.

MJÖLK OCH AKNE FORSKNING

Två stora studier ger de mest övertygande bevisen för ett samband mellan mjölk och akne.

I båda ombads deltagarna att spela in vad de åt under tre år. I båda studierna ökade mjölkkonsumtionen risken för akne med cirka 20 %.

En annan studie fann att akne är förknippad med upprepad mjölkkonsumtion, men inte när det gäller standardmjölk eller ost.

Problemet med alla dessa studier är att de bara upptäcker sambandet mellan mjölk och akne genom att observera. Det finns inga slumpmässiga, kontrollerade studier av detta som undersökt ett sådant beroende.

Det gör att vi inte konsekvent kan bevisa att mjölk orsakar akne, men mycket tyder på att det kan öka risken att utveckla akne.

Mjölk innehåller mer än 60 olika molekyler, och därför är det väldigt svårt att urskilja vilka som bidrar till akne och vilka som inte gör det. Speciellt för att det finns så många mejeriprodukter.

Forskare försöker fortfarande avgöra om den höga glykemiska belastningen i mjölk eller dess proteiner är ansvariga för dessa kopplingar.

VAD SKA GÖRAS OM DU ÄR BENÄGEN TILL AKNE?

 • Gå till doktorn
  Gå till din läkare för att se vilka mediciner som kan övervägas utöver din kostförändring.
 • Använd icke-komedogen kosmetika (täpper inte till porerna)
  Föredra oljefria och vattenbaserade makeup- och ansiktsvårdsprodukter som inte är komedogena.
 • Skriv dagbok
  Håll en matdagbok och över vilka symptom du får. Leta efter kopplingar mellan maten du äter och eventuella aknesymptom.
 • Kontrollera din vikt
  Om du är överviktig, överväg att gå ner i vikt. Ett fåtal forskare tror att övervikt påskyndar produktionen av androgener, vilket främjar hudcellstillväxt och fettproduktion, detta kan leda till akne. Det ideala målet skulle vara normalvikt.
 • Minska mjölkkonsumtionen
  Överväg att utelämna mjölk och mejeriprodukter ett tag. Se bara till att du får i dig tillräckligt med kalcium.
 • Låg glykemisk belastning
  Överväg en låg GL-diet. Försök att undvika bearbetade kolhydrater och se om detta påverkar din huds tillstånd. Exempel på måltider med lågt glykemiskt index på en dag:
  • Frukost: två kokta ägg, en skiva grovt bröd, avokado och färska tomater.
  • Mellanmål: en näve mandlar
  • Lunch: linser och färsk spenat, riven fänkål och getost.
  • Mellanmål: två skivor fullkornsbröd och en matsked hummus.
  • Middag: kyckling och quinoasallad med pumpa, chili och broccoli.
   Du kan också titta på förslag från speciella kokböcker för en diet med låg glykemisk belastning.

Sammanfattning

Det är ännu inte bevisat att kosten orsakar akne, men mycket tyder på att det kan göra det värre och att några näringsstrategier är värda att testa vid sidan av medicinering.

En typisk västerländsk kost baserad på bearbetade kolhydrater med hög GL och mejeriprodukter kan vara ansvarig för akne.

En hälsosam, varierad kost som innehåller en stor mängd grönsaker som frukt, grönsaker, baljväxter och nötter rekommenderas. Försök att se om dina aknesymptom förbättras. Du kan också undvika mjölk så länge du tar hand om ditt tillräckliga kalciumintag.