Honung - ett helande mirakelvapen

Honung - ett helande mirakelvapen

Kunskapen om honungens läkande kraft är mycket gammal. Men varför är honung egentligen hälsosam? Hemligheten ligger i ingredienserna.

Honung är en komplex produkt att tillverka. Ett enda bi skulle behöva flyga runt jorden upp till sju gånger för ett kilo honung. Så det måste vara värt allt arbete- och det är det! För bin är honung både en mat- och energikälla, särskilt på vintern, men också i dåligt väder. Honung är även en energikälla för människor, men den har också andra positiva effekter.

Även de gamla egyptierna kände till honungens helande effekter för tusentals år sedan. Hippokrates, den mest kända läkaren i antiken, använde också honungens febersänkande egenskaper och använde den även för att behandla yttre sår.

Otaliga studier har upprepade gånger bevisat vad som redan var känt: Honung stöder kroppens naturliga läkningsprocesser.

Hur fungerar honung?

Honung förhindrar bakterietillväxt genom att ta bort vatten från bakterierna, vilket resulterar i att de dör. Enzymet glukosoxidas som finns i honung, förvandlar kroppen till desinfekterande väteperoxid. Andra hälsosamma ingredienser som kalcium, järn och magnesium stärker immunförsvaret.

Denna unika sammansättning som kommer från nektar, dagg, pollen och från bina själva är hemligheten.

Honung består till en stor del av frukt och druvsocker, 15-23% vatten, samt cirka 2% enzymer. Det är dessa proteinföreningar som är så effektiva mot bakterier. De produceras av bina själva för att hålla honungen bakteriefri och konserverad.

Dessa utmärkta egenskaper gör att honung också kan användas som kosmetika. På huden har den en läkande, lugnande och anti-inflammatorisk effekt. I kosmetiska produkter säkerställer honung mjuk hud. I ansiktsvård används den främst för stressad, känslig och även för torr hud. I schampo har honung en lugnande effekt på irriterade och torra hårbotten.

På Ecco Verde har vi ett brett utbud av kroppsvårdsprodukter med honung. På detta sätt kan du också utnyttja honungens helande krafter.