Miljövänlig tandhygien

Miljövänlig tandhygien

Alternativet till engångstandborstar.

En liten tandborste - ett stort steg för miljön

Med uppskattningsvis 3,5 miljarder plasttandborstar som slängs varje år över hela världen, verkar det mer än lämpligt att leta efter mer miljövänliga alternativ. Men finns det? Och hur kan man hitta dem? Det är frågor som man ställer sig som nykomling inom området att klara sig utan engångsplast. Överraskande nog finns det många alternativ på marknaden som du kan prova. När du väl står inför utmaningen förvandlas den dagliga vanan snabbt till en permanent förändring som är bra för dig och miljön.

Så vad är alternativet? Det är den miljövänliga tandborsten.

Det australienska märket Natural Family CO. erbjuder tandborstar vars skaft och förpackningar är gjorda av icke-GMO majsstärkelse. Detta gör dem 100% biologiskt nedbrytbara. Hållbart odlad majs är grunden för den majsstärkelse som används. Fördelarna är många: den kommer från en förnybar källa, innehåller inga gifter, är komposterbar och lämnar ett litet ekologiskt fotavtryck under produktionen.
Bearbetningen av majsstärkelse ger polymjölksyra (PLA), vilket ger den en konsistens som liknar plast - utan de skadliga ämnena. Som råvara liknar stärkelsen majsmjöl, men har den stora fördelen att den extraheras från insidan av kornen och förtjockar mer än mjöl som gjorts av hela kornen.

Efter bara tio veckor i komposten börjar majsstärkelseskaften falla sönder och efter cirka 12 månader får de en kritaktig konsistens som är lätt att bryta. Det är en extremt kort tid jämfört med mer än 400 år på en soptipp.

Tandborstarnas borst är gjorda av mjuk, BPA-fri och återvinningsbar nylon. Detta gör borstarna skonsamma men ändå hållbara nog att tåla den regelbundna tandborstningen. Dessutom är borsten avsmalnande så att även mellanrummen mellan tänderna kan rengöras bra.

Bidrag till medvetandehöjande

Eftersom det är oerhört viktigt att skapa medvetenhet om plastproblemet har Natural Family CO. och dess systermärke JACK N' JILL har satt upp som mål att också stödja organisationen 1% for the Planet genom att donera 1% av intäkterna från försäljningen till detta ändamål.

1% for the Planet är en internationell organisation vars medlemmar donerar minst 1% av sin årliga försäljning till miljöfrågor. Dess uppdrag är att "bygga, stödja och aktivera en allians av företag som är ekonomiskt engagerade i en sund planet".

En av Natural Family CO. grundare Rachel Bernhaut säger så här: " Natural Family CO.s mål är att öka medvetenheten om plastfria produkter och i gengäld stödja miljöinitiativ genom våra donationer."

Här kan du hitta alla produkter från Natural Family CO.