Miljövänlig förpackning på en ny nivå

Miljövänlig förpackning på en ny nivå

Kartonger av gräspapp

Kartonger och ytterförpackningar är en del av våra liv. Oavsett om de är en transportlåda eller för att skydda glasbehållare - de är ett nödvändigt ont, men de är definitivt mer miljövänliga än plastförpackningar. Men måste vi nöja oss med detta?

Kartong & papper - lite fakta

Visste du att Europa nästan använder 77,5 miljoner ton papper och kartong om året? En årlig förbrukning per capita av papper (i Tyskland och Österrike) på cirka 250 kg antas. För att bara producera denna massa behöver du 550 kg trä, 1300 kWh energi och upp till 13 000 liter vatten. Det är mycket för bara en person. Lyckligtvis är papper och kartong återvinningsbara, men återvinning kräver också mycket energi. Så tänk om du kunde producera förpackningskartong med mindre energiförbrukning och som du sedan kan slänga på komposten hemma? Vissa människor har ställt sig denna fråga och försökt ta ytterförpackningar till en ny nivå: mer resursbesparande, mer hållbart och mer miljövänligt. Får vi presentera resultatet: gräspapperslådan!

Vad är gräspapper?

Gräspapper är unikt naturligt och består, som namnet antyder, av soltorkat gräs med en andel pappersavfall. För detta ändamål används grönt avfall, som förekommer i områden som inte används för jordbruk. Oroa dig inte, det betyder inte att detta gräs hålls från djur! Ett "oanvänt jordbruksområde" är precis vad det låter som: Det används varken för odling eller djurfoder - det är bara en äng. Men även en sådan måste tas om hand. Gräset till kartongerna växer på lokala ängar nära pappersbruken - detta sparar transportvägar och kostnader. Kända kostnadspunkter när det gäller trä. Det bästa: gräs växer mycket snabbare än trä!

Resursbesparande & miljövänligt

På grund av gräsets naturliga mjukhet krävs mycket mindre energi, vatten och kemikalier för att göra papper. För jämförelse: Ett ton papper tillverkat av trämassa kräver tusentals liter vatten. Du behöver 2 liter för samma mängd gräspapper. Det gör skillnad!
Men CO 2 -utsläppen minskar också med 75% vid tillverkning av gräspapper. Detta förklaras inte bara av de korta transportvägarna, utan också av att inga kemikalier, som mineralolja, krävs för produktionen.

Om du jämför två eller flera av de vackra lådorna kommer du att märka att inte bara har ett unikt mönster, utan att de också luktar nyklippt gräs. Gräspapper inte bara vackert, det är också återvinningsbart och biologiskt nedbrytbart.

Kompostering är ett bra sätt att undvika skräp i ditt hem. Eftersom processen förvandlar avfall till näringsrik jord, som i sin tur kan användas i trädgården. Men innan lådan hamnar i komposten: ta bort etiketterna!

Här hittar du våra varumärken som redan packar sina produkter i papperslådor.