Varför du ska använda ansiktsolja

Varför du ska använda ansiktsolja

Det finns många människor som drar sig för att använda olja i hudvård. Anledningarna till detta är mest att de antingen har fet hud eller inte är säkra på hur oljor kan gynna deras hud.

Tyvärr finns det mycket desinformation och även en del myter som cirkulerar kring detta ämne och leder till förvirring. Detta resulterar i att många undviker ansiktsoljor – och med dem, tyvärr, den myriad av fantastiska fördelar som dessa produkter ger.

Om och om igen stöter du på information som säger att olja återfuktar huden. Det är dock inte sant. Oljor tillför inte huden fukt, men de hjälper till att behålla den fukt som redan finns i huden genom att stoppa avdunstning på hudytan. Så för att huden inte ska förlora för mycket fukt (vilket är ett problem speciellt när luften är torr på vintern) är regelbunden användning av en ansiktsolja en bra idé.

En annan myt är att alla oljor är likadana, så alla oljor täpper till porerna, vilket leder till akne och liknande. Det finns dock många skillnader mellan olika oljor, till att börja med den trögflytande, mycket tjocka ricinoljan, som överraskande nog torkar ut huden, till den feta och närande avokadooljan, till den mycket tunna och snabbt absorberade kiwioljan. Olika oljor har olika egenskaper, så att välja rätt olja som bäst passar din hudtyp är mycket viktigt och nyckeln till rik vård.

En särskilt segdragen myt är att vi helt enkelt inte behöver oljor för hudvård. Naturligtvis producerar mänsklig hud talg och olja själv. Detta fungerar som en effektiv barriär som förhindrar att vår hud tappar för mycket vatten. Men när vi åldras tenderar våra kroppar att producera mindre fett, vilket leder till mer vattenförlust och därför torrare hud. Så ju äldre vi blir desto viktigare blir det att använda en ansiktsolja.

Ett bra alternativ är att använda en oljerengöring – det vill säga att använda oljor för att rengöra huden. Teorin bakom detta är att fettföreningar kan användas för att bryta ner liknande fettföreningar. Så när du rengör ditt ansikte med en oljerengöring tar den enkelt bort makeup och överflödigt talg från huden.

En fördel med att använda oljebaserade rengöringsmedel är att de inte bara rengör vackert, de avfettar inte heller huden. De stöder hudens fuktbalans bättre än vissa konventionella rengöringsmedel som eventuellt tar bort fett.

Sist men inte minst, oljor rengör inte bara huden skonsamt och hjälper till att reglera fuktnivåerna, de är också fullproppade med antioxidativa föreningar, antiinflammatoriska föreningar och essentiella fettsyror – som alla är underbart närande för huden och får som ditt ansikte att stråla.

Här hittar du vårt omfattande urval av ansiktsoljor.