Hur naturkosmetika luras

Hur naturkosmetika luras

Allt som är grönt är inte riktigt hållbart

Naturliga ingredienser men tyvärr även greenwashing är på modet. Naturliga ingredienser hyllas allt oftare och många certifikat lovar ett grönt, rent samvete. Det är dock värt att ta en närmare titt på certifieringen, ingredienslistan och förpackningen – för allt som är grönt är inte också bra för dig och naturen.

Demeter vs Organic

Demeter anses vara den äldsta och strängaste ekologiska certifieringen i världen. I motsats till konventionella ekologiska certifieringar inkluderar sigillen för biodynamiska produkter inte bara råvarorna, utan certifierar även bearbetningen och förpackningen. Till skillnad från olika ekologiska kosmetika är inga konventionella ingredienser tillåtna. Minst 90 % av råvarorna som används ska uppfylla Demeter-kriterierna och resterande 10 % ska vara minst ekologiska. Däremot kallar sig många produkter för ekologiska om bara en ingrediens är ekologiskt producerad, alla andra kan komma från konventionell produktion. Många logotyper – från veganska till mikroplastfria – är tänkta att skapa ett grönt samvete, men är ofta medvetet vilseledande.

Det som inte finns inuti

Minst lika viktigt som ingredienserna är vad som inte ingår i vårdprodukterna. Ofta används även kritiska ämnen i naturkosmetik för att kunna tillverka produkterna billigare eller få dem att skumma eller lukta bättre. Kritiken sträcker sig från hälsoaspekter, som skador på hudbarriären med mineraloljederivat, eller irriterande dofter, till ekologiska punkter som avskogningen av regnskogen för palmoljeplantager. Mikroplaster – delvis som flytande mikroplaster – finns även i många kosmetiska produkter och duschbad, som via avloppsvattnet via omvägar hamnar tillbaka på våra tallrikar.

Medan de flesta naturliga kosmetikacertifieringar tillåter tillsatser som inte har bevisats vara skadliga, har Demeter kosmetika en "positiv lista". Denna lista omfattar alla tillsatser som har visat sig inte ha några negativa effekter på människor, djur eller miljö och som därför är godkända för tillverkning av Demeter-kosmetik.

Hållbar förpackning

Allt som är grönt är inte också bra för miljön. Även om många företag tar ett viktigt steg mot hållbara förpackningar är inte alla alternativ automatiskt ekologiska. Till exempel kräver "grön plast" ofta stora odlingsytor för råvaror som sockerrör. Denna plast är ofta gjord av förnybara råvaror, men är inte biologiskt nedbrytbar och lika hållbar och i slutändan inte bättre än konventionell plast.

Holistisk, hållbar kosmetika förlitar sig därför på återanvändbara råvaror som glas eller aluminium. Dessa har en mycket hög återvinningsgrad och kan återanvändas nästan i det oändliga om de återförs till råvarukretsloppet.

Ekologiskt, precis som du föreställer dig det

På grund av Demeters höga standard finns det bara en handfull kosmetiska linjer med det brandgula sigillet. Den österrikiska ekologiska druvkosmetiklinjen dieNikolai är en av dessa holistiskt hållbara kosmetika som till och med går ett steg längre: majoriteten av ingredienserna kommer direkt från Nikolaihof Wachaus egna biodynamiska vingårdar, vilket gör att transportvägarna för råvarorna är särskilt korta. Produkterna är helt fria från palmolja och mikroplast och innehåller inga konstgjorda doftämnen eller konserveringsmedel. Ingredienslistorna korta och produkterna tolereras särskilt väl. Förpackad i återvinningsbart material för minsta möjliga fotavtryck.