Skin Care Hero Bakuchiol

Skin Care Hero Bakuchiol

Perfekt för anti-aging vård och för akne

Bakuchiol - vad är det egentligen?

Termen är just nu på allas läppar och prisas som en trendingrediens inom hudvård. Den är en aktiv ingrediens som erhålls från bladen och fröna från växten Psoralea corylifolia. Den ettåriga växten är infödd i Indien och Sri Lanka, där den blir 50-90 cm hög och har ganska blekt lila blommor i korta, kompakta, omväxlande vippor. Dess namn Bakuchiol kommer från sanskritnamnet för växten: Bakuchi eller Babchi.

Psoralea corylifolia har använts i traditionell medicin i Kina och Indien under lång tid. Växten innehåller många fytokemikalier, inklusive flavonoider, kumariner och meroterpener. Bakuchiol är också en kraftfull antioxidant som skyddar huden från föroreningar och fria radikaler.

Fördelarna med Bakuchiol i hudvård

Tack vare dess sammansättning anses Bakuchiol vara ett riktigt skonsamt och naturligt alternativ till retinol. Det är en funktionell analog som låser upp de banor som annars bara aktiverar retinoider, även om det inte är en retinoid i sig. Bäst av allt, även om det fungerar på ett liknande sätt, orsakar det inte de problem som retinol för med sig.

Som en syntetisk men extremt effektiv version av vitamin A erbjuder retinoider många fördelar inom anti-agingvård, men de bör konsumeras med försiktighet. De är helt enkelt inte lämpliga för känsliga hudtyper, orsakar ofta irritation och säkerställer ljuskänslighet, vilket i sin tur kan leda till en fototoxisk reaktion på huden.

Bakuchiol är, till skillnad från retinol, en naturlig, relativt ung hudvårdande aktiv ingrediens, men erbjuder samma fördelar utan de kända nackdelarna med retinol.

Det rekommenderas för:

  • Hyperpigmentering - också av ljusrelaterad karaktär
  • Rynkor och fina linjer
  • Förlust av elasticitet och textur
  • Matt och blek hudton
  • Akne

Framför allt gör den goda toleransen – även på känslig hud – gör Bakuchiol så intressant för hudvård. Bortsett från det är den inte fotosensibiliserande som sin syntetiska kusin. Ändå - och detta får inte på något sätt förbli onämnt - avråder vi från att gå utomhus utan solskydd. UVA-strålning har visat sig främja hudens åldrande och kan orsaka solskador – enbart av denna anledning bör solskydd alltid vara en del av den dagliga morgonrutinen, oavsett vilka vårdingredienser som används.

Dessutom har Bakuchiol god fotostabilitet, vilket innebär att den aktiva ingrediensen inte förlorar sin effektivitet eller sönderfaller under inverkan av UV-strålning. Tack vare sina antioxidantegenskaper skyddar den aktiva ingrediensen även huden mot fria radikaler.

Den tolereras också väl med andra aktiva ingredienser, och det finns praktiskt taget inte finns några begränsningar för samtidig användning av andra aktiva kosmetika. Det är endast tillrådligt att inte använda enzym- eller syrapeeling under vård med Bakuchiol, eftersom detta kan leda till oönskad ljuskänslighet i huden.

Extraktet från Psoralea corylifolia främjar integriteten av den extracellulära matrisen och säkerställer därmed en ökad tjocklek av huden genom en fastare bindväv, eftersom kollagensyntesen stimuleras. Samtidigt främjas regenereringen av de översta hudlagren, vilket säkerställer ny lyster och jämnhet. På så sätt reduceras pigmentfläckar och hela hyn ser fastare och fräschare ut.

Men Bakuchiol används även mot akne och är tänkt att på allvar konkurrera med den beprövade salicylsyran. Den aktiva ingrediensen är aktiv i alla fyra steg i akneprocessen: Den minimerar uppbyggnaden av komedogent material i porerna, motverkar överskott av talgproduktion, har antiinflammatoriska egenskaper och har en positiv effekt på inflammationsrelaterad pigmentering.

Bakuchiol i skönhetsrutinen

Eftersom vilken hudvårdsrutin som helst bara kan vara lika bra som den dagliga skönhetsrutinen i sin helhet är en skonsam men noggrann rengöring och ett bra skydd mot UV-strålning viktigt! Bakuchiol används mest i form av serum som extra vård och kan användas som ett mellansteg efter rengöring och före den dagliga fuktkrämen. Om du inte vill lägga så mycket tid på olika vårdsteg kan du blanda några droppar Bakuchiol serum i den mängd dag- eller nattkräm som vanligtvis används. Glöm inte ditt solskydd på morgonen efter, så att din hud kan hålla sig vacker!