Rökning

Rökning

Rökning och dess historia

Man kan anta att rökning gick hand i hand med "upptäckten" av eld och utvecklades ur det faktum att olika träslag avgav olika dofter vid förbränning medan människor satt runt elden. Men det var inte bara aromerna som var annorlunda – rökningen påverkade säkert också humöret. Ju bättre en person började förstå naturen och de medicinska örterna runt omkring dem, och ju snabbare de lärde sig om helande egenskaper och lukter, desto snabbare hittade rökningen in i ritualerna. Den ena röken användes för sjukdomar, en del för avkoppling, den andra för åkallan av gudarna, där röken etablerade kopplingen mellan dödliga och gudarna.

Redan i antikens Rom skickades förfrågningar om hälsa, skördevälsignelser eller avkomma "per fumum" - med rök - till gudarna. I detta sammanhang verkar det inte konstigt att begreppet "parfym" utvecklats ur detta. En blomstrande och lukrativ handel med rökelsevaror utvecklades i Nordafrika, Grekland och Rom. Det dyrbara hartset fördes till Europa från Afrika och den arabiska regionen via den så kallade rökelsevägen.

Det fanns en stor efterfrågan på rökelsevaror där, särskilt under medeltiden, efter att städer och bosättningar växte snabbt och de hygieniska förhållandena som rådde där kan minst sagt beskrivas som en katastrof. För att skydda sig mot sjukdomar eller för att få slut på redan skenande epidemier gjordes försök att "fumigara" dem. Denna så kallade pest- eller skräckrök borde ta bort "sjukdomsdemonerna" från luften. Sandelträ och örter som timjan, enbär, lagerblad, salvia och rosmarin användes främst till detta på grund av sin behagliga doft.

Än idag används rökning i en mängd olika kulturer för att etablera kontakt med förfäderna, för att meditera eller i reningsritualer för hem och psyke. Det finns speciella dagar eller vissa händelser för detta, som solstånd, fullmåne, födelse, bröllop eller död. Rökning är också oerhört populärt som ritual på den så kallade Rauhnächten - nätterna mellan jul och trettondagshelgen. Men det används också för kärleksliv i vissa kulturer. Aromerna ska skapa en romantisk atmosfär och öka den erotiska stämningen.

Effekt

Brinnande växter frigör speciella doftmolekyler som kommer in i organismen genom luften vi andas. De fångas upp av sinnescellerna, som i sin tur skickar meddelanden till hjärnan. Vidarebefordrade till motsvarande områden i nervsystemet kan detta till och med påverka hormonbalansen. Som ett resultat utvecklas stämningar och känslor som påverkar människan som helhet: kroppen, det undermedvetna och hennes själ. Eftersom rökning också kräver vila kan det leda till djup avslappning i samband med inandning av röken.

Vad är egentligen rökelse?

Helheten av alla material, som tillsammans med rök, släpper ut dofter under förbränningsprocessen inordnas under begreppet rökelse: oavsett om det är hartser, träslag eller örter. De är rika på eteriska oljor och finns i form av rena ämnen (hartser, örter, träslag eller växtdelar), samt rökelseblandningar, rökelsepinnar eller koner.

Rökningsmetoder

Rökning på kol

Det är viktigt att ha rätt glöd, den inte ska vara för varm, annars bränner de produkterna fast. Har det bildats ett vitt asklager i kaminen är glöden perfekt. Ordningen i vilken rökelsen placeras är också viktig: lägg först hartset i rökelsekaret och sedan örterna så att de inte bränns för snabbt. Det är bäst att använda hårt, torrt harts som har fått torka i ett antal år.

Om du inte har en ugn använder du ett speciellt kol eller prefabricerade rökelsekol som placeras i en brandsäker behållare. Sand eller små stenar rekommenderas som brandskydd under kolet. Helst röker man hartser på detta sätt, eftersom de bara kan utveckla sina karakteristiska aromer fullt ut genom glödens hetta.

Värmare och sil

Rökning med värmare och sil är inte olikt principen av doftlampor. Istället för en oljeskål ställs silen med rökelseblandningen på varmaren där den falnar extremt skonsamt. En stor fördel med denna metod är att rökutvecklingen kan regleras väl med avståndet mellan sil och låga. Den är också särskilt lämplig för örter och rökelseblandningar. Dessa ska inte brinna utan sakta "vissna" och ryka försiktigt.

Rökelsepinnar & koner

Det enklaste och mest praktiska sättet att använda rökelse är att använda sig av färdiga rökelsepinnar eller koner. Allt du behöver är en passande hållare där rökelsen säkert kan glöda. Tänd helt enkelt spetsen, blås ut lågan och låt pinnen falna ut. På så sätt sprider den sin aromatiska doft jämnt i rummet tills den är helt nedbränd.

Det är det viktigt att vara särskilt uppmärksam på kvaliteten på rökelsepinnarna! För billiga varor med syntetiska ingredienser kan ibland till och med vara hälsofarliga. Därför är det bättre att ta de dyrare produkterna och att göra din research innan du köper dina produkter. Använd välkända varumärken. Ursprungslandet kan också ge information om kvaliteten. Erfarenheten visar att produkter av högsta kvalitet kommer från Japan, Nepal och Tibet. Det schweiziska märket farfalla garanterar med Faircense rökelsepinnar hög kvalitet. De använder naturliga och certifierade råvaror, och agerar strikt enligt Fair Trade regler.

Du ska inte utsätta dig för den doftande röken för ofta och för länge – less is more i alla fall. Ventilation är också viktigt så att rökelsepinnar inte blir ett hälsoproblem. Se till att det är bra luftcirkulation genom öppna fönster och dörrar så att röken kan skingras. Det är idealiskt att använda rökelsepinnar utomhus.

I vår kategori rökelser hittar du allt du behöver för rökning.

Tips:

  • När du använder rökelse: se till att använda en brandsäker bas!
  • Lämna aldrig rökelsen utan uppsikt och rök inte i närheten av brandfarliga föremål!
  • Använd inte rökelse när barn, gravida kvinnor eller djur är närvarande!