Curly Girl metoden med naturkosmetika: naturligt vackra lockar

Curly Girl metoden med naturkosmetika: naturligt vackra lockar

Med Curly Girl metoden blir dina lockar vackra. Perfekt för detta: naturkosmetisk hårvård

Vackra, starka och friska lockar är inte lätta att uppnå. Slutligen tenderar lockarna att torka ut och hänger sedan livlösa. CG-metoden är ett sätt att ta itu med detta problem. Syftet är att ta hand om naturlockar på bästa sätt så att de är starka och även förblir så.

Målet är att få glänsande och studsande naturliga lockar utan att använda produkter med ingredienser som skadar - ett idealt område för naturkosmetisk hårvård.

Historia

Curly Girl Method utvecklades av hårstylisten Lorraine Massey 2001 i hennes bok, Curly Girl: The Handbook. (även om det funnits flera liknande varianter tidigare). Boken blev snabbt en storsäljare eftersom rakt hår var dominerande i början av 2000-talet.

Vem är denna metod lämplig för?

CG-metoden passar alla personer med starka lockar. Det är just dessa lockar som är väldigt känsliga och därför behöver specialbehandling. Men personer med färre lockar kan också dra nytta av det.

Om du håller dig till metoden (eller modifieringar av den som är anpassade till hårtyp och frisyr) säkerställer den friska och vackert fallande naturliga lockar.

Varför hålla sig till denna metod?

Alla utvecklar en specifik vårdrutin för sitt eget hår med tiden. För de flesta uppstår dock detta helt enkelt automatiskt med tiden utan att man tänker så mycket på det. Det finns tillfällen då hårvårdsrutinen vi har använt i flera år omedvetet skadar vårt hår. För personer med lockigt hår är denna metod en bra guide för att göra något bra för det egna håret.

Saker att undvika

För att lockarna ska bli riktigt starka och friska finns det några saker att undvika. Enligt Curly Girl-metoden är dessa:

 • schampo
 • värme
 • kamma och borsta torrt hår
 • parfym
 • sulfater
 • silikoner
 • alkohol

5 steg till vackra lockar

Curly Girl-metoden handlar om att maximalt ta hand om dina egna naturliga lockar. Först bör du ta tillbaka håret till sitt naturliga tillstånd, d.v.s. tvätta bort alla rester av silikon och co. Var inte orolig: till en början kan håret verka sprött och trasigt eftersom det tar ett tag för det att bygga upp ett naturligt skyddande lager.

Sedan finns det i princip bara tre steg att följa:

 • Att tvätta
  Ursprungligen undviks schampot helt och håret tvättas endast med balsam så att det får mycket fukt. Balsamet masseras försiktigt in i hårbotten och håret och sköljs sedan ur med kallt vatten.
 • Vårda
  I nästa steg används ett vårdande balsam för att ge näring åt håret. Nu kan håret också redas ut. Viktigt: det får aldrig redas ut när det är torrt. Sedan sköljs balsamet ur igen med kallt vatten.
 • Torkning och styling
  Så länge håret fortfarande är fuktigt kan du nu använda styling- och vårdprodukter som du vill – från leave-in balsam till lockgel. Knåda helt enkelt in det eller de medel du väljer väl. Det definierar dessutom.
  För att torka, slå in håret i en T-shirt, handduk (om du har färgat hår, använd gärna en gammal) eller i en mikrofiberduk. Låt det sedan torka. Klassisk lufttorkning är också ett alternativ. Bara två saker är viktiga: kör aldrig fingrarna genom håret och torka aldrig med värme, t. ex. med en fön.

Vilka produkter är lämpliga för CG-metoden?

Här skulle vi vilja presentera dig för några naturliga kosmetiska hårvårdsprodukter som är fantastiskt lämpade för denna metod:

- Essere CoW Cane Sugar and Cornflower Washing Conditioner: Detta tvättbalsam rengör håret utan att skumma och fungerar samtidigt som ett närande balsam.

-Urtekram Nordic Berry Conditioner: Detta balsam återfuktar skadat hår och har en regenererande effekt.

- Domus Olea Toscana UNDICI 3in1 hårinpackning: Denna 3-i-1 hårinpackning återfuktar håret, skyddar det från att torka ut och tämjer det.

- Gyada Cosmetics Curl Styling Cream: Denna stylingkräm har utvecklats speciellt för lockar och är en leave-in produkt.

- Biofficina Toscana Defining Curl Lotion: Stylar samtidigt som det skyddar håret från oxidativ stress samt sol- och saltskador.

- Hands On Veggies Organic Leave-In Conditioner för lockigt hår: För studs och silkeslen glans är detta ekologiska balsam med bambuextrakt det perfekta valet.

- Urterkram Aloe Vera Spray Conditioner: Detta balsam vårdar och skyddar håret naturligt med sockerbetsextrakt och majsstärkelse.

- Gyada Cosmetics Modeling curl gel med definition effekt: Denna lockgel tämjer även bångstyriga lockar, ger glans och har en anti-frizz effekt.