Co-Washing & Squish to Condish

Co-Washing & Squish to Condish

En hårvårdsrutin för lockigt hår

Ta fram skönheten i dina lockar - med metoderna co-washing och Squish to Condish (STC).

Har du någonsin hört talas om Curly Girl Method (CGM)? Om du har lockigt hår har du säkert snubblat över termen. Vi har sammanfattat intressanta fakta och tekniker i ett blogginlägg som ger en snabb översikt om metoden. En av de viktigaste pelarna i CGM är att känna till din locktyp och vara uppmärksam på att undvika många skadliga ämnen som kan finnas i kosmetika.

Detta för oss till den verkliga och viktigaste frågan: om du har lockigt hår rekommenderas det att undvika användning av schampo. Istället rekommenderas att du ersätter schampo med ett balsam eller en co-wash. Den senare erbjuder det bästa av två världar: den rengör skonsamt och vårdar håret på samma gång, och är CGM-kompatibel. Det innebär att produkten är formulerad med "rena" ingredienser ur CGM:s synvinkel. Co-washing innebär att man rengör håret med ett balsam som är mildare mot hårstråna och som undviker sulfater helt och hållet.

Schampon innehåller ofta skadliga ämnen, som hårda tensider som gör ett riktigt bra jobb med att ta bort hårets naturliga oljor. De kan skada hårfibrerna och är mer aggressiva mot hårbotten och håret. Lockiga hårtyper har en unik struktur och kräver extra omsorg för att bibehålla ett glänsande, friskt och spänstigt utseende. Co-washing är ett skonsamt sätt att se till att dina lockar ser ut som bäst.

Vad är fördelarna?

Lockigt och frissigt hår är naturligt torrare än rakt hår. Hårets struktur resulterar i att de naturliga oljorna som produceras av hårbotten tar mycket längre tid att ta sig till hårets längder. Att använda schampo för att rengöra lockigt hår innebär att håret och hårbotten fortsätter att se torrt ut. Detta kan till och med leda till klåda.

Fördelarna med co-washing:

  • Fuktbalansen i hårbotten och håret förblir intakt.
  • Ökad glans och mindre friss.
  • Mer definierade lockar.
  • Förnyad smidighet, mindre hårbrott och förbättrad hanterbarhet.

Vem kan dra nytta av STC-metoden?

Det är bäst om du känner till ditt lockmönster och din hårtyp för att kunna ta hand om ditt hår på bästa sätt.

Squish to Condish- och co-washing metoder är i princip lämpliga för nästan alla hårtyper - från tjockt till torrt och poröst hår. Dessa tekniker förser håret med intensiv fukt och rengör hårstråna utan att orsaka uttorkning.

Metoderna är inte nödvändigtvis idealiska för feta hårtyper eftersom överflödig olja inte avlägsnas, vilket resulterar i ett oljigt utseende. Co-washing rekommenderas EJ för skadat och sprött hår. Balsam är formulerade för att mjuka upp hårfibrerna, vilket inte är bra för svagare hårtyper. Välj istället specialprodukter med ingredienser som är kända för att reparera håret.

Är du bekant med din locktyp?

Möjligen har du stött på termer som 2c- eller 3b-lockar? Dessa termer hänvisar till de olika lockiga hårkategorierna - och det finns flera av dem. De sträcker sig från 2a, som beskriver mjuka vågor, till 4c, som hänvisar till coily texturer. Kategorierna illustreras vackert nedan:

Hittar du inte ditt unika lockmönster? Oroa dig inte, de flesta människor har en blandning av två eller fler locktyper.

Hur fungerar co-washing?

Co-washing innebär att man använder co-wash eller sulfat-, silikonfria och lättare balsam för att rengöra håret. De förstnämnda kan innehålla milda rengöringsmedel/tensider men är betydligt mildare än de i ett schampo, vilket gör dem mer lika ett balsam när det gäller produkttyp. Balsam, å andra sidan, innehåller vanligtvis inte tensider, men det gör dem också mindre effektiva när det gäller rengöring.

Det rekommenderas inte att använda hårmasker eller intensiva hårbehandlingar för co-washing. Dessa produkter är för tunga och lämpar sig inte för användning flera gånger i veckan.

Förutsatt att du har hittat det perfekta balsamet för ditt hår, blöt håret, skölj en gång och fördela sedan co-washen eller balsamet genom håret. Hur mycket produkt som behövs beror på hårets längd och hur rik formulan är. Massera in balsamet i håret i ca 5 minuter - från rot till topp - ungefär på samma sätt som du skulle göra med ett schampo.

De masserande rörelserna rengör varsamt håret - produkten kommer att plocka upp smutspartiklar som sitter i hår och hårbotten. Låt balsamet verka i ytterligare några minuter innan du sköljer ur det noggrant.

Den här processen kan upprepas vid behov.

Tillfälligt kan en mer intensiv rengöring utföras: en skrubb varje vecka eller rengöring med schampo och balsam varannan vecka är ett bra alternativ beroende på din hårtyp.

Det rekommenderas att "klargöra" håret då och då. Produktuppbyggnad kan leda till matthet, klåda eller till och med flagor, och co-washing har kanske inte har samma, vanliga effekt. Att klargöra håret kan åtgärda detta. För att göra det, klargör håret med ett CGM-godkänt eller klargörande schampo.

Alternativt kan du använda en blandning av vatten och ekologisk äppelcidervinäger för att ta bort produktansamlingar och rengöra hår och hårbotten. Denna lösning förser håret med näringsämnen som ger ett hälsosamt utseende.

Tekniken från Squish till Condish

I grund och botten innebär tekniken att balsamet kramas in i håret med vatten. Detta ger intensiv fukt samtidigt som lockarna definieras.

Använd ditt vanliga balsam eller co-wash för att göra detta. Det behövs inte mycket, en liten mängd räcker. Med lite övning kommer du snabbt att ta reda på hur mycket balsam du faktiskt behöver.

STC-metoden utförs på nytvättat, utrett hår. Fördela en liten mängd balsam i vått hår.

Böj huvudet framåt och låt håret hänga ner. Det ska fortfarande vara vått och kännas som sjögräs - det som kallas "sjögräshår": tjocka, våta strån som är mjuka och kladdiga. Om det inte är det, tillsätt lite balsam.

Nu kupar du händerna för att fånga upp lite vatten från duschen.

Placera håret i dina kupade händer och knåda försiktigt vattnet i en upp-och-ned-position från botten och uppåt. Rör händerna med lätta, pulserande rörelser för att knåda in vattnet i håret. Du kommer att höra ett pressande (squish) ljud när du gör det.

Fortsätt med dessa rörelser på sidorna, baksidan och framsidan av huvudet.

Om det fortfarande är frissigt eller trassligt, upprepa tekniken.

Metoden är klar när håret inte längre droppar av vatten och verkar definierat utan friss i sikte.

Om inte, experimentera med lite mer vatten eller mindre/mer balsam tills du är nöjd med resultatet.

Den här metoden kräver inte att balsamet sköljs ur. Denna teknik möjliggör en jämn fördelning av balsamet samtidigt som enskilda hårstrån binds och definieras.

Följ upp med en lockförstärkande gel. En leave-in produkt behövs inte.

Låt slutligen lockarna torka naturligt eller använd plopptekniken. Att torka håret naturligt efter användning av STC kan ta lite längre tid än vanligt på grund av den stora mängd vatten som arbetas in i håret. Lockarna kommer dock att se mer definierade och mindre frissiga ut, och därmed mindre voluminösa.

Obs:

En klargörande tvätt har inte förbättrat håret struktur och utseende? Då är produkterna som används möjligen för tunga för din hårtyp, eller så behöver håret tid att anpassa sig till de formler som används för co-washingen. Håret kan behöva några veckor på sig för att vänja sig vid övergången från schampo till co-washing produkter. Att investera i dessa metoder och produkter är dock värt det i slutändan.

Det är också viktigt att tillägga att håret inte bör klargöras för ofta, då detta kan orsaka skador.