Solskydd för vintern

Solskydd för vintern

Skyddad under det kalla halvåret

Dagarna blir kortare och solens kraft minskar. Men även om solen inte lyser lika starkt på hösten och vintern som den gör på sommaren, når UV-strålarna fortfarande jorden. Solskydd är därför inte bara en sommarfråga - huden måste vara väl skyddad mot UV-strålning även på vintern.

Oavsett om du åker skidor, snowboard eller vandrar - särskilt ansiktet och läpparna behöver även på vintern tillräckligt med skydd. En bra solkräm är därför en lika viktig del av din utrustning som hjälm, mössa och handskar. För även om solen inte känns lika varm på vintern, ökar UVB- och UVA-intensiteten med cirka 20 procent per 100 meters höjd. Det innebär att risken för solbränna en vinterdag i fjällen ofta är större än under en sommarsemester på stranden. Dessutom reflekterar snö upp till 90 procent av UV-strålningen, så att den även når huden underifrån och från sidorna.

Vilken solskyddsfaktor behöver jag?

Uppe på ett snöigt fjäll bör du orientera dig mot högsommaren och applicera solkräm med SPF 50. Dessutom är det särskilt viktigt vid låga temperaturer viktigt att använda en solkräm som innehåller lite vatten för att skydda huden mot kyla.
Glöm inte läpparna: De har varken talgkörtlar eller eget solskydd. Läppbalsam med SPF rekommenderas starkt - oavsett vart du befinner dig!

Ett tjockt lager kräm i skidstugan?

Ett tjockt lager solkräm skyddar också mot kyla - dock upplevs det ofta som mycket obekvämt i en varm stuga, eftersom huden under börjar svettas. Det är därför bäst att ta bort krämen med en mjuk ansiktsservett och applicera ett nytt innan nästa åktur.