Vårdad hud trots kyla

Vårdad hud trots kyla

Vår hud är särskilt stressad på vintern. Just då är det viktigt med rätt vård.

Varför vår hud lider på vintern

På vintern faller temperaturerna och det påverkar vår hud, eftersom de förändrade temperaturerna påverkar dess ämnesomsättning. Ju lägre temperaturen är, desto mer inaktiv blir hudens talgkörtlar. Huden blir då inte lika väl försedd med fett, vilket försvagar hudens naturliga skyddshölje.

Dessutom kan luften bara absorbera lite fukt vid låga temperaturer. Kombinerat med den torra, varma luften i uppvärmda hem och kontor och de stora temperaturskillnaderna mellan utomhus och inomhus, förlorar huden mycket vatten.

Personer som redan kämpar med torr hud ändå får ännu mer problem på vintern. Huden börjar spännas, klia och i extrema fall spricker den eller utvecklar eksem.

Hur ska man våra?

Det handlar alltså det om att minska eller stoppa förlusten av vatten i huden. Om fukten bibehålls i huden, uppstår inga problem. För detta kan du exempelvis använda en fet salva eller olja (mandel- eller jojobaolja är särskilt bra). Krämer utvecklade speciellt för att möta vinterns behov förhindrar huden att torkar ut och slätar den. Nackdelen är dock att man ofta har en känsla av att huden inte andas, eftersom svett- och värmefrisättning blockeras - det här kallas ocklusiv effekt.

Ändå är huden bäst skyddad mot kyliga temperaturer med fetthaltiga ämnen, speciellt ansiktet.

Glöm inte heller läppvård. Läpparna är mycket känsliga och blir lätt spröda.

Med vattenhaltiga ansiktskrämer måste du försiktigt vara försiktig när temperaturen sjunker under noll och du är vara utomhus.

Skulle du vistas på högre höjder är det även viktigt att inte glömma solskydd solskydd. Snö reflekterar ljuset och förstärker effekten av den till synes inte så starka solen.

Glöm inte att rengöring

Naturligtvis får man inte glömma bort rengöring av huden. På vintern är milda medel bäst, som sedan kompletteras med korrekt vård. På så sätt täpps inte porerna till.

Använd endast ljummet vatten för rengöring. För varmt vatten torkar ut huden. Även långa bad bör undvikas (om du inte använder speciella badoljor).

För ansiktet rekommenderas regelbunden användning av en fuktgivande mask.

Drick mycket

Naturligtvis kommer all vård att bibehålla fukten i huden inte hjälpa om det finns för lite fuktighet i från början. Se till att du får i dig tillräckligt med vätska.

Kontrollera luftfuktigheten

Till skillnad från utomhus kan vi kontrollera fuktigheten i slutna utrymmen. För huden är den bästa luftfuktigheten mellan 40 och 60%. För detta kan vi antingen göra vårt hem grönare med växter eller sätta upp vattentankar nära uppvärmningen.