Tvätta håret - det behöver inte alltid vara schampo

Förr tvättades håret mer sällan

Det var bara några decennier sedan som folk tvättade håret ungefär varannan vecka. Idag tvättar vi dock ofta håret varje dag, men det är inte alltid optimalt. Frekvent tvättning kan leda till irriterad och fet hårbotten, mjäll, skört hår och till och med håravfall. Vårt hår är beroende av balsam, hårmasker och oljor.

Det handlar inte om att förbjuda alla hårvårdsprodukter från badrummet, men det finns många alternativ som du kan prova. Alla har använt ett klassiskt schampo tidigare. Men hur är det med schampokakor, hårtvättpulver, tvättlera eller huskurer?

Bakpulver och äppelcidervinäger

Vi börjar med en gammal huskur. Ingredienserna hittar du i många hushåll – hårvård från köket så att säga. Tvätta helt enkelt hårbotten och håret med bakpulver och skölj sedan med utspädd äppelcidervinäger. Denna huskur har fördelen att den inte innehåller några onödiga ämnen som silikoner, paraffiner eller konstgjorda färg- eller doftämnen. Dessutom är det extremt billigt. Bakpulver tolereras mycket väl av huden, varför den även kan användas på känslig hårbotten och hår.

Det är lätt att använda: ta helt enkelt en generös matsked bakpulver och späd den med en halv liter ljummet vatten. Äppelcidervinägern späds också med ljummet vatten i samma blandningsförhållande. Du applicerar sedan enkelt bakpulverblandningen i hårbotten, låter den verka kort och sköljer sedan ur den med vinägerblandningen. Sist men inte minst sköljs håret med vatten.

Denna huskur gör håret mjukt och glänsande. Men det tar ett tag för hårbotten att vänja sig. Optimala vårdresultat kan förväntas först efter fyra till sex veckor. Fram till dess kan det utvecklas mjäll och håret kan snabbare bli fett. Du måste också vara försiktig med färgat hår. Bakpulveret drar färgen ur håret.

Khadi örttvättpulver för hår

Även om detta puder inte skummar, rengör det ändå håret grundligt och mycket skonsamt och på ett naturligt sätt. Det kan därför även användas som babyschampo eftersom det inte innehåller några kemiska ämnen och är väldigt milt.

Ghassoul tvättlera från TEA Natura

Denna rent naturliga lera kommer från Marocko och har använts där för kroppsvård i århundraden. Det är en helt ekologisk rengöring för kropp och hår. För att tvätta håret, blanda helt enkelt lerpulvret med vatten för att bilda en pasta. Oljan avlägsnas från hår och hårbotten och håret blir silkeslent, glänsande och smidigt.

Schampokakor

Dessa är ett riktigt och mer miljövänligt alternativ till flytande schampon. Deras recept kräver inget vatten, men är nästan perfekt med konventionella schampon. Detta gör dem kompakta, kräver mindre förpackningsmaterial och mindre utrymme. De är också extremt sparsamma - i genomsnitt motsvarar en schampokaka två flaskor flytande produkt. Utöver det är produkterna även perfekta när du reser eftersom de är både platsbesparande och lätta att ha med i bagaget.

Skulle du hellre hålla dig till det klassiska schampot men undvika kemikalier? Då hittar du vårt stora utbud av naturliga schampon här. Kolla in det nu!