Tvätta håret - det behöver inte alltid vara schampo

Tidigare tvättades håret mer sällan

Det är bara några decennier sedan som människorna tvättade håret ungefär varannan vecka. Idag däremot tvättar vi ofta håret varje dag, men det är inte alltid optimal. Frekvent tvättning kan leda till irriterad och fet hårbotten, mjäll, sprött hår och även håravfall. Vårt hår är nästan beroende av balsam, hårmasker och oljor.

Det handlar nu inte om att bannlysa alla hårvårdsprodukter från badrummet, men det finns många alternativ som du kan prova. Ett klassiskt schampo har alla använt någon gång. Men hur det ser ut med solid-schampo, hårtvättspulver, tvättjord eller huskurer?

Bakpulver och äppelcidervinäger

Vi börjar med ett gammalt husknep. Ingredienserna kan hittas i många hushåll - hårvård från köket, så att säga. Hårbotten och hår tvättas helt enkelt med bakpulver, alltså bikarbonat, och sköljs därefter ur med utspädd äppelcidervinäger. Detta husknep har fördelen att inga onödiga ämnen såsom silikoner, paraffiner eller artificiella färger eller dofter ingår. Dessutom är det extremt prisvärt. Bikarbonat tolereras väl av huden, vilket gör det kan även användas på känslig hårbotten och hår.

Användningen är enkel: ta bara en generös matsked bakpulver och späd ut det med en halv liter ljummet vatten. Äppelcidervinäger späds även ut i samma blandningsförhållande med ljummet vatten. Bakpulver blandningen appliceras sedan helt enkelt på hårbotten, låt det verka en kort stund och sköljs sedan med vinäger blandningen. Slutligen håret sköljs med vatten.

Detta husknep gör håret mjukt och glansigt. Det tar dock ett tag tills hårbotten har vant sig vid det. Ett optimalt vårdresultat kan förväntas efter först efter fyra till sex. Fram till dess kan mjäll uppstå eller håret snabbt bli oljigt. Även med färgat hår du måste vara försiktig. Bakpulver drar ut färgen från håret.

Örtbaserat hårtvättspulver från Khadi

Även om detta pulver inte skummar, rengör det ändå håret noggrant och mycket försiktigt på ett naturligt sätt. Det kan därför även användas som babyschampo, eftersom det är helt utan kemikalier och är mycket milt.

Ghassoul tvättjord från TEA Natura

Denna helt naturlig lera bryts i Marocko och har använts där i århundraden för kroppsvård. Det är en helt ekologisk rengöringsprodukt för kropp och hår. För att tvätta håret blandas lerpulvret helt enkelt med vatten för att bilda en kräm. Fettet tas bort från hår och hårbotten och håret blir silkeslent, glänsande och smidigt.

Detta fasta schampo är fritt från mineraloljor och syntetiska konserveringsmedel, doftämnen och färgämnen. Det kommer även utan plastförpackning och är därför mycket miljövänligt. Omställningen kommer att ta några tvättar, varefter håret glänser vackert, har mer volym och är starkare. Tvål används genom att göra den blöt, gnugga in i vått hår, skölja av och sedan upprepa processen.

Vill du hellre fortsätta med klassiska schampon, men utan kemikalier? Då hittar du vårt breda utbud av naturliga schampon här. Titta förbi på en gång!