Hälsosam hud under vintern

Hälsosam hud under vintern

Visste du att när temperaturen sjunker med en grad Celsius producerar huden runt 10 % mindre olja? När temperaturen sjunker under noll torkar alla hudtyper naturligt ut, eftersom luftfuktigheten vanligtvis är mycket lägre än på sommaren.

Men under vintern attackeras huden även av andra saker än kylan. Element avfuktar luften i dåligt ventilerade rum och naturligtvis julmaten, som inte alltid är den hälsosammaste. Huden känns ofta stram och irriterad på vintern och detta behöver speciell omhändertagning.

Här är några skonsamma sätt att effektivt bekämpa den svåra vintern - oavsett hudtyp.

Peeling utan att irritera huden

Om du märker att din hud flagnar på vintern är du inte ensam. En peeling på vintern verkar inte alltid vara det bästa alternativet, men det finns ingen anledning att oroa sig eftersom alla produkter inte är likadana. En skonsam exfolierande kräm som innehåller runda exfolierande korn tar varsamt bort döda hudceller.

En droppe olja

På vintern är det en bra idé att lägga till ansiktsolja till din ansiktsbehandling. Oljan behåller hudens fukt perfekt och skyddar huden från torr luft. Gnid in ca 2-3 droppar på ren och lätt fuktig hud. Ansiktsolja i kombination med ansiktskräm kan göra underverk.

Ge näring till torr hud

Spruckna läppar eller händer är vanligt för många människor på vintern. Torr hud behöver fukt hela dagen för att regenerera sig. Medan rätt hudvårdsprodukter ger huden fukt från utsidan, behöver vi även ge huden fukt från insidan. Det är viktigt att dricka tillräckligt på vintern. Vatten, grönt te eller fruktjuice utan tillsatt socker är bra alternativ. Undvik alkohol och kaffe eftersom de har uttorkande effekter.

Vissa livsmedel hjälper också till att hålla din hud i balans. Detta inkluderar all mat som innehåller mycket omättade fettsyror, det vill säga nötter, frön, lax etc. Ett bra intag av vitamin A är också viktigt. Vitamin A erhålls huvudsakligen från färgglada frukter och grönsaker.

Endast korta duschar

Varma och långa duschar är underbara på vintern, men de är inte på något sätt bra för huden. Varmt vatten tar nämligen snabbt bort värdefull fukt från huden. Vattnet avdunstar på huden samtidigt som det tar bort värdefulla naturliga oljor som gör huden mjuk och smidig. Njut av en max 15 minuters dusch med ljummet vatten.

Se också till att endast använda milda tvålar. På vintern är huden redan stressad, så vi behöver inte irritera den ytterligare med starka rengöringsmedel. Produkter som är fria från alkohol och dofter och innehåller hudvårdande ingredienser är bäst.

Det är också en bra idé att behandla din hud direkt efter duschen med en oljebaserad kräm som förhindrar att huden torkar ut. Produkter som innehåller avokadoolja och/eller sheasmör är perfekta.

Riktiga kläder

Torr hud lider av tyger som skaver mot den. Tyget ska skydda huden mot vind och kyla och så klart mot solen. På vintern är det bra att huden med mera lager, så att du kan anpassa dig efter temperaturen - så du inte blir för varm eller kall. De bästa materialen för huden är bomull och siden. Dessa tyger hjälper huden att andas. Använd även milda rengöringsmedel som inte orsakar allergiska reaktioner.

Rätt hudvård säkerställer strålande, vacker och frisk hud även på vintern.