Schampo eller hårtvål? Var är skillnaden?

Schampo eller hårtvål? Var är skillnaden?

Vi kan äntligen säga hejdå till plastflaskor för schampon och använda produkter som bara kräver minimal förpackning – men med super bra rengöring. Det är dock inte alltid lätt att hitta runt de olika beteckningarna.

Naturkosmetiktillverkare gör som regel ingen skillnad och använder generellt uttrycket "solid shampoo", varför det kan vara svårt att hitta runt i det stora utbudet av produkter. Man måste skilja på schampokaka och hårtvål.

Schampokakor

Schampokaka är ett miljövänligt alternativ till flytande schampon. Deras sammansättning liknar den för ett flytande schampo, men från vilket vatten har tagits bort. De består av olika ytaktiva ämnen, oljor, parfymer och färgämnen. Schampokakor löddrar lika bra som deras flytande kusiner, men de är mycket bekvämare. En kaka motsvarar två till tre flaskor flytande schampo. Schampots pH-värde är i allmänhet detsamma som hudens naturliga pH-värde och det kan inte rinna ut i resväskan.

Hårtvålar

Hårtvål är tvål för att rengöra hår (vem hade trott det). De tillverkas genom att förtvåla fetter och oljor med lut. Produkterna har ett grundläggande pH-värde, därför rekommenderas det att utföra den så kallade "sursköljningen" efter schamponeringen. Detta innebär sköljning med en vatten-syra-lösning, d.v.s. vatten blandat med vinäger eller citron.

Sursköljningen har många fördelar: den stänger till hårfjällen, ger dem en härlig glans och förhindrar att kalk byggs upp på håret. Beredningen är mycket enkel: späd bara en matsked vinäger eller en tesked citronsyra i en liter vatten. För dig som alltid har bråttom eller helt enkelt inte vill förbereda balsamet själv, har vi ett färdigt alternativ: Maternatura Rose Geranium Acid Hair Conditioner .

Det finns otaliga varianter för båda produkterna. Under tiden ser fler och fler företag fördelarna med fasta hårrengöringsprodukter och erbjuder tvål och schampon för alla hårtyper och för alla smaker. Medan hårtvålar har enkla formuleringar, är schampokakor lättare att arbeta med eftersom de inte behöver det extra steget med en surskölj. De är därför perfekta för att byta från flytande till fasta hårrengöringsprodukter.

Nu när du vet vilken produkt som fungerar hur, kan du välja den som passar dig bäst. Här är några fler tips för att använda dessa produkter:

Solida produkter är praktiska, kompakta, lätta, ekonomiska och platsbesparande. Gnugga helt enkelt mellan händerna för att skapa lödder som sedan kan appliceras på håret genom att massera hårbotten direkt med tvål eller händer. Endast en liten mängd behövs.

Det är viktigt att förvara produkterna väl och skydda dem från vattenansamling så att de kan torka bra på en tvålkopp efter användning.

Dessa solida produkter är extremt praktiska när du reser eftersom de lätt kan tas med i handbagaget. Placera dem helt enkelt torkade i en tvålkopp eller annan behållare.

Kom och upptäck våra schampokakor och vårt sortiment av hårtvålar.