Eteriska oljor i DIY-kosmetika

Eteriska oljor i DIY-kosmetika

Eteriska oljor är inte bara användbara som dofter. Dessa högeffektiva essenser kan också användas i kosmetika, där de förser huden med värdefulla näringsämnen. Men var försiktig: eteriska oljor bör aldrig appliceras pur på huden.

Varför använda eteriska oljor i kosmetika?

Eteriska oljor används främst inom naturkosmetika eftersom de har antiinflammatoriska, antibakteriella och antivirala egenskaper. De är alltså ett helt naturligt konserveringsmedel. Dessutom har de även en mångsidig positiv påverkar på den mänskliga organismen.

Om du vill producera din egen kosmetika och tillgripa eteriska oljor, se till att uppmärksamma kvaliteten. Endast helt rena eteriska oljor har effekterna just beskrivits. Vid användning av eteriska oljor för kosmetika måste du vara försiktig. Oljorna irriterar huden och kan även leda till allergier.

Hur fungerar eteriska oljor?

Eteriska oljor är mycket aktiva substanser, som alltid bör användas med försiktighet. Det finns många olika oljor med olika effekter:

Doften av oljorna verkar på det limbiska systemet i hjärnan, där exempelvis känslor bearbetas. Därför kan vissa oljor har en effekt som lyfter stämningen.

Enstaka molekyler kommer genom huden in i blodomloppet, där de integreras i cellmembranen och blandar sig i kroppens egna processer. Sålunda kan dessa molekyler främja nybildandet av celler och ämnesomsättande processer.

Användningstips för DIY-kosmetika

Låt aldrig eteriska oljor komma i direkt kontakt med slemhinnor eller ögon. Dessutom bör applicering av ren olja på huden undvikas. Arbeta alltså alltid med handskar och skyddsglasögon. Koncentrationen av eteriska oljor i krämer bör inte överstiga 0,5 procent.

För vissa människor kan det orsaka starka reaktioner. Följande personer bör undvika användning av eteriska oljor:

  • allergiker
  • epileptiker
  • gravida kvinnor
  • spädbarn och barn
  • äldre och/eller försvagade personer
  • personer med högt blodtryck

Om man vill använda eteriska oljor, bör man alltid stämma av husläkare - oavsett om man faller inom riskgruppen eller inte.

Vilka oljor är lämpliga för vad?

Här finns en (icke uttömmande) lista av eteriska oljor, som i allmänhet tolereras väl och endast har lågt irritationspotential. Ändock är individuella allergiska reaktioner möjliga. Fråga därför en läkare först eller tillverkaren, innan du använder eteriska oljor i kosmetikaprodukter.

Användningsområde

Lämpliga oljor

normal hud

lavendel

ros

rosengeranium

fet och blandhy

cistrose

myrten

rosengeranium

vetiver

oren hud och akne

manuka

myrra

myrten

rosenträ

teträd

torr eller mogen hud

morotsfrö

linaloe

ros

rosengeranium

rosenträ

vetiver

frankinsence

ylang ylang

irriterad hud

benzoin siam

imortelle

manuka

patchouli

rosengeranium

rölleka

celluliter

blodapelsin

niaouli

palmarosa

rosmarin

sandelträ

enbär

cypress