Vilka kosmetikaprodukter kan gravida kvinnor använda?

torsdag, 30. augusti 2018

Vilka kosmetikaprodukter kan gravida kvinnor använda?

Många gravida kvinnor undrar om det är säkert att använda alla kosmetiska produkter. Med rätta.

Gravida kvinnor strålar ofta bokstavligen av lycka, även utan smink. Men eftersom huden förändras under graviditeten på grund av hormonerna kan mer starka fläckar uppstå eller till och med oren hud eller akne. Dessutom blir huden även kraftigt ansträngd och får bristningsmärken. Inte konstigt att många gravida kvinnor vill vårda och hjälpa huden. Men är all kosmetika lämpliga för detta?

Stor förväntan, många små osäkerheter

Ingen alkohol, ingen tobak, hälsosam mat - dessa tre pelare är välkända. Trots allt måste gravida ta hand om sig själva, så att deras barn mår bra och det står något i vägen för en hälsosam utveckling.

Under graviditeten kommer hamnar dock även kosmetika ofta i fokus. Många blivande mammor undrar om de produkter som de dagligen använt, kan skada deras ofödda barn. Det hörs och läses ofta i media att många produkter innehåller problematiska ämnen. Förvirringen och osäkerheten är stora. Frågan om man säkert kan använda någon kosmetikaprodukt eller om det kan skada barnet är dock rättfärdigad.

Sanningen

Sanningen är att denna oro inte är ogrundad. Många produkter som finns tillgängliga i butik och online innehåller potentiellt skadliga ämnen som faktiskt kan påverka utvecklingen av ofödda barn. Från och med nu är det viktigt att ställa in striktare standarder i produktvalet än tidigare och att titta noga på vilka ämnen som finns inuti. Vid behov bör man byta till alternativ som inte innehåller problematiska ingredienser.

Greenwashing

Idag annonserar nästan varje kosmetikaprodukt med begrepp såsom "naturlig", "natur" och så vidare, vare sig det är salva, schampo eller smink. Dock innehåller många produkter som annonseras som naturliga, kemiska ingredienser. Det beror nämligen alltid på vilken typ av kosmetika det handlar om. Inom konventionell kosmetika ingår många ämnen som i olika tester har visat sig vara problematiska, eftersom de exempelvis kan vara potentiellt cancerframkallande. Enligt lagen får sådana ämnen emellertid förekomma i konventionella kosmetika i vissa mängder.

Ofta hålls det inte det som annonseringen utlovar. Problemet med greenwashing är att sådana termer såsom "naturlig" inte är skyddade - vem som helst kan använda dem, även om det finns väldigt lite natur i produkterna.

Slutet på osäkerheten

Det är viktigt att kritiskt ifrågasätta reklammeddelandena och inte blint lita på dem. Förutom ingredienserna själva, erbjuder även etablerade, erkända certifieringar för naturkosmetika en anhaltspunkt. När det gäller produkttest uppvisar tillverkarna av naturkosmetika ofarliga egenskaper av ingredienser. Detta beror helt enkelt på att äkta, certifierade naturkosmetika inte innehåller några kemikalier. De är alltså:

  • fria från kemiska konserveringsmedel
  • fria från konstgjorda färgämnen
  • fria från kemiska UV-filter
  • fria från PEGs och PEG-derivat.
  • fria från paraffiner och andra petroleumbaserade fetter

Beakta vid köp av kosmetika under graviditeten alltid äkta certifierad ekologiska och naturliga kosmetika. På så sätt kan du vara säker på att det inte finns några problematiska ingredienser för din baby.

På Ecco Verde hittar du ett stort urval av naturliga och ekologiska kosmetiska produkter från internationella tillverkare som har utvecklats speciellt för gravida kvinnor och som uppfyller de höga kraven på naturkosmetika.